Preporučeno
StoryEditor

Dan tržišta: Postoje temelji za bitno poboljšanje pozicije Hrvatske u digitalnoj EU

15. Ožujak 2017.

Znatan porast ulaganja u mreže elektroničkih komunikacija i željezničku infrastrukturu te porast prihoda na tržištu poštanskih usluga, najviše zbog   e-trgovine, osnovna su trenutna obilježja stanja tih tržišta u Hrvatskoj i dobar temelj za bitno poboljšanje položaja gospodarstva na jedinstvenom EU-ovom digitalnom tržištu.

Istaknuto je to uz ostalo na Danu tržišta kojeg je u srijedu u Zagrebu s predstavnicima tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih i željezničkih usluga organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

>>>Nova aplikacija HAKOM-a o ‘pravu puta’

Uz gotovo sve relevantne predstavnike tih tržišta iz raznih kompanija, skup je okupio i predstavnike državnih institucija te gospodarstva s ciljem održavanja i daljnjeg poboljšanja poticajnog regulatornog okvira za ulaganja i uvođenje novih usluga na svim tržištima koja HAKOM regulira, uz istodobno osiguranje visoke razine zaštite korisnika i održivog tržišnog natjecanja.

- HAKOM će dosljedno nastaviti provoditi društveno odgovornu regulaciju tržišta te s drugim dionicima raditi na daljnjem razvoju tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, kao i na razvoju tržišta željezničkih prijevoznih usluga, koje je liberalizirano prije nepune tri godine. Hrvatska u sva tri segmenta ima sposobnosti i znanja za poboljšanje položaja svog gospodarstva na jedinstvenom digitalnom tržištu EU-a, istaknuo je na skupu predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić.

Govoreći o digitalnoj Hrvatskoj akademik Ignac Lovrek istaknuo je da je čine informacijska i komunikacijska dobra, koja kao i ciljevi razvoja Hrvatske temeljeni na nacionalnim prirodnim bogatstvima, moraju biti uključeni u ciljeve EU-a koje trebamo ispuniti.

‘Digitalna preobrazba‘

Na panel raspravi o temi "Digitalna preobrazba" dosta se govorilo o pokazateljima informatizacije i digitalizacije društva i gospodarstva koji pokazuje indeks DESI 2017 uz naznaku da je za rasprostranjenost mreža za širokopojasni pristup internetu i njihovo korištenja jednako dogovoran i privatni i javni sektor odnosno da i država i operatori trebaju donijeti odluke i usuglasiti postupanje kako bi se i u tom smislu položaj Hrvatske u godinama koje slijede popravio.

Razgovaralo se i o uslugama koje operatori i država planiraju ponuditi kako bi potaknuli veće korištenje širokopojasnog pristupa internetu velikim brzinama.

24. travanj 2024 02:29