Preporučeno
StoryEditor

Davorin Pavlović: Ne bojimo se MUP-ove analize CVH i sustava tehničkih pregleda

25. Veljača 2017.

Centar za vozila Hrvatske (CVH), privatna tvrtka s javnim ovlastima za tehničke preglede, svakih nekoliko godinu zagolica maštu javnosti svojim poslovanjem i zanimljivim poslovnim odlukama. Što i nije čudno, s obzirom na to da radi državni posao, od čega lijepo posluje, a i kupuje druge tvrtke na tržištu, pa tako i Soboli Tomislava Karamarka, pa je i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odlučio analizirati njegov rad i sustav tehničkih pregleda. Davorin Pavlović, predsjednik Uprave CVH, kaže da u njihovu radu nema ništa sporno i poziva Orepića da se u to i uvjeri.

– Tehnički pregledi vozila u Republici Hrvatskoj započeli su još u pedesetim godinama prošlog stoljeća, kada su se prve kontrole tehničke ispravnosti vozila provodile na cestama, a nedugo nakon toga počele su se otvarati prve stanice za tehnički pregled vozila. CVH počeo je poslovati 1971. godine, a nakon pretvorbe nastavlja raditi kao dioničko društvo i u tom obliku posluje i danas. CVH je zajedno s Hrvatskim autoklubom (HAK) nositelj javne ovlasti u području tehničkih pregleda vozila, koju nam je nakon provedenog javnog natječaja dodijelilo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). HAK obavlja stručni nadzor nad radom stanica i njihovih zaposlenika, a CVH obavlja stručno-tehničke poslove što, između ostaloga, obuhvaća neposredno obavljanje tehničkih pregleda, edukaciju zaposlenika svih stanica, donošenje radnih uputa, održavanje i periodičke provjere ispravnost i umjeravanje opreme i uređaja u stanicama. CVH izrađuje i održava informatički program stanica te sustavno prati i uvodi nove tehnologije u postupak tehničkog pregleda vozila, a obavljamo i druge poslove, kao što su procjene vozila, izrade kataloga novonabavnih vrijednosti i vrijednosti rabljenih vozila, homologacijska ispitivanja sustava vozila i brojne druge poslove. Osim CVH, još 42 pravne osobe obavljaju tehničke preglede vozila temeljem vlastitog ovlaštenja te je u cjelokupnom sustavu tehničkih pregleda zaposleno oko 1600 ljudi.

>>>Novi broj Lidera: Povratak otpisanih – Tvrtke nemaju radnike, pa vraćaju umirovljenike

• Zašto onda ministar Orepić želi analizirati sustav tehničkih pregleda i položaj CVH. Koji su mu motivi?

– Sustav tehničkih pregleda vozila organiziran je na način da upravni i inspekcijski nadzor nad obavljanjem tih poslova obavlja MUP, pa je izjava ministra da će analizirati sustav koji je u domeni MUP-a u potpunosti legitimna. Uvjeren sam da će se nakon provedene analize utvrditi da CVH poslove koji su mu povjereni u okviru javne ovlasti obavlja stručno i u skladu s propisima te da je cjelokupni sustav organiziran na razini najrazvijenijih europskih zemalja.

Smatram da zbog kvalitetnog rada te visokog stupnja organizacije i stručnosti u poslovima koje obavljamo naš položaj ne bi trebao biti upitan.

• Je li upitan položaj CVH?

– Smatram da zbog kvalitetnog rada te visokog stupnja organizacije i stručnosti u poslovima koje obavljamo naš položaj ne bi trebao biti upitan. Stručni (kadrovski), organizacijski kao i potencijal uspostavljene infrastrukture (informatika, uspostavljeni sustav školovanja djelatnika STP, mreža STP i sl.) benefiti su Centra za vozila Hrvatske. Osim toga, CVH je jedan od osnivača CITA-e (međunarodne organizacije za tehničke preglede vozila) i njezin aktivan i punopravan član od osnivanja 1971. CVH ima svoje stručne predstavnike u svim radnim skupinama CITA-e, sudjeluje u nizu stručno-tehničkih projekata iz područja tehničkih pregleda vozila, koje pod pokroviteljstvom Europske komisije provodi upravo CITA, a ove godine u lipnju domaćin smo CITA-ine stručne konferencije. Konferencija se održava svake dvije godine, a na ovoj se očekuje sudjelovanje više od 122 članice s oko 450 do 500 delegata. Predsjedništvo CITA-e domaćina bira temeljem glasova svojih članica i procjene stručne koristi za sve članice koju mogu dobiti prilikom posjeta sustavu tehničkih pregleda zemlje domaćina.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

20. travanj 2024 01:40