Preporučeno
StoryEditor

Deranja: Činjenica je da smo u uzletu, ako sada propustimo priliku moći ćemo samo plakati

09. Rujan 2016.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja u razgovoru za Lider komentira jučerašnji "Veliki dvoboj programa" u kojem su predstavnici HDZ-a i SDP-a ponovili obećanja o izmjenama u sustavu poreza na dohodak kroz povećanje neoporezivog dijela dohotka, smanjenju najviših stopa na dobit i dohodak, odnosno ponudili gledišta o modalitetima za reanimaciju realne ekonomije i daljnjeg poticanja gospodarskog rasta.

Možete li u osvrtu na jučerašnji skup pod vašim pokroviteljstvom prokomentirati obećanja, ali i očit izostanak konkretnog razgovora o reformama?

- Kao prvo, obećanja su usmjerena na biračko tijelo jer smo došli u fazu u kojoj su najveći pretendenti za formiranje buduće Vlade prilično izjednačeni, pa će nekolicina mandata odlučivati o realnom pobjedniku. Oni stoga govore stvari koje narod želi čuti i nitko ne priča o nepopularnim mjerama o kojima se prvi put govorilo 2015. godine, da bi u ovoj kampanji totalno nestale. Obećanja ima puno, ali je opet pitanje hoće li se nakon formiranja vlasti krenuti u realizaciju i, ono što je po nama bitno, koji ljudi će to odraditi. Vi možete imati osrednji program, ali ako imate fightere, ako imate dobre ministre koji se žele dokazati i konačno početi s radom, onda i od lošeg programa možemo imati uspješnu Vladu. Dakako, vrijedi i obratno, ako imate super program, a poslije ga nitko ne želi provesti, dobivate nastavak statusa quo pa opet nemate ništa. Mi nismo naivni, čuli smo velebna obećanja u svim dosadašnjim kampanjama, ali se ništa od toga nije realiziralo. Mi pritom ne kažemo da oni nisu ništa radili, naravno da se nešto radilo kroz mandate, ali učinak nekih strukturnih, dugoročnih mjera koje bi ubrzale rast gospodarstva još nismo vidjeli. To je argumentirano i činjenicom da smo danas najlošije pozicionirani u Europskoj uniji gdje je od nas, zasad, lošija samo Bugarska. Znači svi drugi nešto rade, i to puno brže, puno promišljenije i dugoročnije nego kod nas. Primjerice, što ćete vi učiniti s mjerom da olakšate zapošljavanje nekog s 50 godina ako ga prije toga niste prekvalificirali. Vi možete donijeti jednokratne mjere, ali je njihova učinkovitost upitna ako niste osmisli strategiju što s tom mjerom mislite postići. Iz pozicije poslodavaca, svi mi imamo potrebe ali se za njih moraju osigurati uvjeti. Ako ste nešto dodatno ugovorili, naravno da će vam trebati još radne snage, ali ako mi je postojeća radna snaga dovoljna za poslovanje, niti jedna mjera me neće stimulirati da uzmem nekoga tko mi ne treba.

Svatko razuman vidi da smo sad u nekom uzletu, da imamo rast BDP-a, da je Marić odlično kontrolirao i smanjio deficit, što mu nitko ne može osporiti. Činjenica je da su postavljeni neki zdravi temelji za jednu normalnu vlast koja će ih znati iskoristiti za brži rast gospodarstva.

Pozivi i potrebe za proračunskom suzdržanošću, konsolidacijom i racionalizacijom su u opreci s predizbornim obećanjima i programima pojedinih stranaka, što kažete na takvu disonancu?    

- Mislim da su i oni toga svjesni. Tu ima demagogije, populizma i predizborne euforije. Jučer se moglo vidjeti da su svi svjesni da smo u deficitu. Ono što je dobro, ako ćemo to znati iskoristiti, to je aktualni trenutak u kojem bilježimo solidan rast BDP-a i sve ono što je Ministarstvo financija odradilo. Mislim da smo imali sreće jer smo dobili uistinu kvalitetnog ministra u tom resoru. Ali tu treba biti fer i reći da je put prema smanjenju troškova i stvaranju primarnog suficita započeo ministar Lalovac, što je izrazito korektno nastavio ministar Marić i tako nam omogućio odličnu startnu poziciju za buduću Vladu koja bi mogla mirno provoditi promjene u situaciji kad postoji rast BDP-a i kad su uređene javne financije. Mi sad imamo fenomenalnu startnu poziciju, ali se bojim da ćemo još jednom propustiti priliku i da je nećemo iskoristiti za snažniji rast. Može se dogoditi da izostane većinski pobjednik pa ćemo gledati reprizu mučnog sastavljanja vlasti, opstrukcija ili nefunkcioniranja koalicijskih saveza što će nas odvesti prema još jednim izborima pa možemo samo plakati za izgubljenim momentom u kojem smo imali sve predispozicije da napokon krenemo naprijed. Mi, kao poslodavci, ne očekujem promjene preko noći i velika smanjenja financijskih opterećenja u prvom naletu, jer nam je jasno da smo u deficitu s enormnim javnim dugom, ali očekujemo rasterećenje administracije, javnu upravu koja je servis gospodarstvu, reformu pravosuđa i sve ono što ne podrazumijeva velika financijska opterećenja u prvoj godini ali donosi značajne rezultate ako se na tome počne raditi. Nadam se da postoji svijest da je smjer kojim državu vodimo sve ove godine promašen i da treba napraviti potpuni zaokret jer je činjenica da nam ovakvo stanje ne donosi boljitak. Nadam se da su konačno shvatili da jedino rast gospodarstva i veći rast BDP-a osiguravaju više novca za proračun, veći budžet za inovacije, prosvjetu, mirovine… Ako nema gospodarskog rasta onda se sva obećanja mogu temeljiti samo na većem zaduživanju.

To je također donekle marginalizirana tema, iako će se aktualizirati već iduće godine.

Nitko ne govori o povratu duga jer ga nema otkuda vratiti. Mislim da bi politici trebalo doći u glavu da će nam jedino stabilna Vlada omogućiti povoljne uvjete refinanciranja. Imali smo prilike vidjeti u kojoj mjeri nestabilna Vlada utječe na cijenu zaduživanja usprkos dobrim gospodarskim pokazateljima. Tu je s jedne strane problem što su se dvije vodeće stranke infiltrirale u cijeli sustav do lokalnih jedinica pa imaju svoje postojano biračko tijelo, a s druge osviještenost građana na kojoj bi možda svi skupa trebali više raditi. Imamo dakle problem i s biračkim tijelom, ali i zbog toga što smo dozvolili vodećim strankama da kroz 25 godina osiguraju 25 do 30 posto glasova štogod da se dogodi. To ne govorim jer imam nešto protiv stranka, ja nisam stranački opredijeljena, to vodi prema pat pozicijama, gdje manje stranke imaju malo prostora ili procjenjuju da s dva, tri mandata mogu posezati za ucjenama, tražiti poziciju premijera i slično. Politika još nije shvatila da je biramo da služi narodu, da se moraju dogovoriti i da im je interes vođenje zemlje, a ne tko će koga kontrolirati ili ucjenjivati u postupku konstituiranja vlasti. Mi jednostavno nismo u situaciji u kojoj možemo čekati, sve ono što smo odgađali 25 godina sad dolazi na naplatu.

24. travanj 2024 11:56