Preporučeno
StoryEditor

DHMZ priprema projekt modernizacije meteorološko-motriteljske mreže vrijedan 42 milijuna eura

02. Ožujak 2017.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) priprema dokumentaciju za projekt modernizacije meteorološko-motriteljske mreže (METMONIC), vrijedan 42 milijuna eura, kojim bi se u Hrvatskoj osuvremenila i automatizirala cjelokupna meteorološka i motriteljska mreža, istaknuto je u četvrtak na prezentaciji projekta u Osijeku.

METMONIC projekt vrijedan 42 milijuna eura, s 85 posto sredstava financirat će se sredstvima europskih strukturnih fondova.

Ravnateljica DHMZ-a Nataša Strelec Mahović rekla je kako projekt uključuje modernizaciju glavnih meteoroloških postaja te klimatoloških i kišomjernih postaja. Time će se osigurati dotok veće količine podataka u realnom vremenu, ne samo za potrebe DHMZ-a i izradu prognoza, već i za praćenje klimatskih promjena te potrebe lokalnih zajednica i poljoprivrednika.

>>>Javnost više zanima meteorologija nego sport i politika

Predviđa se postavljanje više od 100 automatiziranih klimatoloških postaja, oko 250 kišomjernih postaja i šest novih meteoroloških radara, kojima bi se pokrilo cjelokupno područje Hrvatske, rekla je ravnateljica DHMZ-a na prezentaciji za čelnike lokalne samouprave iz Osječko-baranjske županije. Dodala je kako problem predstavlja činjenica da se većina postojećih lokacija nalazi na privatnom zemljištu, a projekt predviđa da se postaje mogu postavljati samo na zemljištu u vlasništvu države ili jedinica lokalne samouprave, zato iz DHMZ-a od državnih i lokalnih čelnika očekuju pomoć i prijedloge za nove lokacije.

Strelec-Mahović također je rekla kako očekuje da će Ministarstvo zaštite i okoliša poziv za projekt raspisati do polovice godine kako bi se s projektom moglo krenuti do kraja 2017. godine. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je da će se lokacije za postavljanje novih postaja utvrditi u suradnji s općinskim načelnicima, kako bi se moglo krenuti u realizaciju projekta, koji će osigurati kontinuirano prikupljanje niza meteoroloških pokazatelja, što je posebice značajno za poljoprivredu na području ove županije.

26. travanj 2024 20:59