Preporučeno
StoryEditor

Dinko Novoselec: Čokolino, riba, juhe, kreditne kartice i vezovi za jahte nisu strateški proizvodi

16. Veljača 2017.

Približava se sjednica Glavne skupštine Podravke, na kojoj će država predložiti svoja dva dodatna člana Nadzornog odbora. Naime, trenutačno je sedam članova NO-a, od kojih su dva predstavnici države, koji će također biti zamijenjeni. S dva dodatna člana, država bi s 25 posto udjela imala glas više od mirovinaca, koji imaju gotovo 50 posto Podravkinih dionica. Time bi država ponovo vodila glavnu riječ u toj kompaniji. O tome i o drugim stvarima pričali smo s čelnim čovjekom AZ fonda Dinkom Novoselcem.

• Što biste htjeli da ove godine napravite vi kao fond država i privatni sektor?

– Jedna je godina malo. Javni sektor mora krenuti prema privatizaciji putem tržišta kapitala onih kompanija koje posluju isključivo na tržišnim osnovama.

• To bi onda značilo svih osim Hrvatskih šuma, Voda...

– Ima ih dosta, to su čak i dijelovi HEP-a. Ali što je strateški u tvrtki koja proizvodi Čokolino? Što je strateško u banci koja ima Hrvatka na TV-u i prodaje kredite?

• Jasno je da je riječ o biračkom tijelu, broju zaposlenih.

– Bilo bi zanimljivo napraviti listu kompanija prema broju zaposlenih, na njoj nećete Podravku naći pri vrhu. Krenuo bih negativno, što nije strateško. Kompanija koja proizvodi robu koja se prodaje u dućanima i koja ima svoju konkurenciju, nije strateška. Možemo raspravljati o sustavu prijenosa energije, ali Čokolino nije strateški. Nisu ni proizvodnja ribe, juhe u vrećici, kreditne kartice i vezanje jahti na obali.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

19. travanj 2024 09:37