Preporučeno
StoryEditor

Dino Manestar: Za uspješne državne tvrtke rijetko se čuje, a ima ih

15. Veljača 2017.

Vođeni onom starom hrvatskom poslovicom kako se za dobrim konjem prašina diže (a za lošim još i više) Dino Manestar, predsjednik Uprave društva Jadran Crikvenica, u razgovoru za N1 televiziju opovrgnuo je tezu kako je država najgori vlasnik.

- Turizam ne spada u državni portfelj, ali empirijski je dokazano da uprava najviše utječe na poslovanje, bez obzira je li vlasnik država, fond ili bilo tko. Kod države jest malo kompliciranije, jer je vlasništvo javno, ali to nije razlog da tvrtka ne bude uspješna. Imamo dosta primjera uspješnih državnih tvrtki, ali na površinu uvijek isplivaju one koje su problematične, a za dobre se uvijek malo manje čuje- rekao je za N1, Manestar.

Svoje riječi Manestar može potkrijepiti djelima, jer iznimka potvrđuje pravilo, a upravo je Jadran Crikvenica jedna takva (pozitivna) iznimka. Tako je Manestar podsjetio kako su dugovi prema radnicima bili 70 milijuna, a preneseni su gubici bili oko 700 milijuna kuna. Stečaj se dogodio 2010. godine, a do tad je račun bio neprestano u blokadi. Nije se moglo drugačije - Vlada je donijela poseban sporazum između vjerovnika i Jadrana, kojim su odnosi riješeni.

>>>Dino Manestar: Nijedan od naših osam hotela neće ostati investicijski netaknut

- Bilo je to teško razdoblje. Radnici su prošli kroz sito i rešeto - od neisplate plaća do nepoštivanja elementarnih radničkih prava. Po izlasku iz stečaja i borbe s birokracijom, kad su vjerovnici prihvatili plan, krenuli smo investicijski i razvoji ciklus, plan je napravljen do 2031. godine. Sklopili smo novi kolektivni ugovor s radnicima i povećali im prava, a trenutno pregovaramo sa sindikatima kako da ih povećamo još više- dodao je.

Pred Jadran Crikvenicom je turistička sezona, kojoj su prethodila značajna ulaganja. U kategorizaciju je uloženo do sada 100, a kroz iduće tri godine, namjerava se uložiti još 200 milijuna kuna. Po uzoru na neke druge hotelijere u Hrvatskoj, Jadran Crikvenica nastoji spojiti zelenu s plavom Hrvatskom, što znači plasman domaće hrane i pića inozemnim i domaćim gostima.

-Najveći izazov za sezonu nam je vrijeme, ali na to ne možemo utjecati. Booking nam ide dobro- poručio je Manestar.

05. svibanj 2024 06:20