Preporučeno
StoryEditor

Direktor IAF-a: Put do EU novca je bio težak, kompliciran i pun besmislenih zahtjeva

10. Prosinac 2016.

"Konačno do vlastitog novca. I bespovratnih sredstava", odahnuo je direktor poduzeća IAF Dražen Bobičanec iz Murskog Središća nakon potpisivanja ugovora o potpori iz strukturnog EU fonda. Investicija od 7,7 milijuna kuna krenula je odmah po predaji projekta na natječaj, o vlastitom riziku ako ne bude odobreno sufinanciranje iz fonda. Jedan CNC stroj je bio nužan za nove narudžbe, pa je nabavljen odmah čim je to bilo dopušteno po uvjetima natječaja. Odluka o sufinanciranju iz fonda bila je puno sporija od najavljivanog, pa IAF nije mogao čak niti do svog oročenog novca za investiciju, čak niti proporcionalnog dijela za već utrošeno. Taj je novac jalovo čekao odluku fonda, nije ga se moglo koristiti za investiciju, niti za obrtna sredstva. Poduzeće je izdržalo, i sada će dovršiti projekt izgradnjom nove proizvodne hale i još opreme.

Projekt Fini međimurski metal – uvođenje nove tehnologije obrade omogućit će IAF-u sofisticiranu obradu metala jako zahtjevnih metalnih proizvoda za industrijsku proizvodnju za koja se dosad morala podugovarati. Time su smanjeni troškovi i povećana brzina proizvodnje.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

"Put do EU novaca bio je kompliciran, težak, uz puno besmislenih i nepotrebnih zahtjeva za objašnjenja koja su odgađala početak financiranja, a vrijeme je poduzetniku novac, brzina obrta sredstava ključna," zaključuje Bobičanec, "tako da je dobro da smo se u to upustili s konzultantima za EU fondove, a za provedbu projekta angažirali lokalnu razvojnu agenciju. Čekamo nove natječaje, nadamo se da će biti brži i prilagođeniji poduzetnicima."

24. travanj 2024 08:10