Preporučeno
StoryEditor

DM otvorio vrata logističkog centra: Iduće godine za modernizaciju 100 milijuna kuna

20. Listopad 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

U poslovnoj zoni zagrebačkog Jankomira smjestio se logistički centar DM-a. Zgrada je to u kojoj rade zaposlenici i rukovoditelji ove tvrtke koja je već 20 godina prisutna u Hrvatskoj. U 2015/2016-toj poslovnoj godini, tvrtka je ostala prva na popisu najpoželjnijih poslodavaca sedmu godinu zaredom ali i ostvarila promet u iznosu od 1,992 milijarde kuna. Povodom 20. obljetnice poslovanja u Hrvatskoj, članovi Uprave istaknuli su kako je dm u dva desetljeća investirao više od 827 milijuna kuna te je u državni proračun uplatio više od 2,79 milijarde kuna.

- Dm je tvrtka koja je prisutna u 12 zemalja. Samo u Hrvatskoj imamo 156 poslovnica u 60 gradova. Od početka poslovanja u Hrvatskoj do danas, DM je ostvario ukupan promet od 9,708 milijardi kuna. Dnevno kroz naše trgovine prođe 83,931 kupac, koliko, recimo ima stanovnika Makarska. Prošle smo godine investirali 58 milijuna kuna u modernizaciju 26 poslovnica i to je posao koji nastavljamo i u idućoj godini, rekao je direktor dm-a i član Uprave Mirko Mrakužić.

Infografika

Društveno odgovorno poslovanje u samoj je biti dm-ove poslovne filozofije, pa je tako istaknuto kako prosječna neto plaća djelatnika iznosi 8,850 kuna, kako je čak 55 posto zaposlenika dm-a volontiralo u zajednici te kako je, do sada, dm Hrvatska kroz donacije i sponzorstva u zajednicu uložio 50 milijuna kuna.

- Ove godine u okviru naše tvrtke rodilo se 120 djece, što je više od 10 posto od ukupnog broja zaposlenih žena u dm-u, koje su danas na porodiljnom dopustu. Isto je bilo i prošle godine, kada nam se rodilo preko stotinu djece, rekla je Ana Fostač Krilčić, koja je zadužena za ljudske resurse.

U iduću poslovnu godinu dm ulazi sa značajnim pomacima u segmentu bio prehrane, gdje bilježe 500 postotni rast prometa. Trenutno na policama imaju oko 357 proizvoda ove vrste, među kojima su, primjerice, kava od soje, sušne goji bobice, karamelizirani đumbir i brojni zdravi napitci. Iako u pravilu u svemu prvi, u segmentu bio hrane na prvom mjestu, prema udjelu na tržištu, je Bio&Bio s 43, a potom dm s 31, te konzum s 15 posto.

- Iduće godine uvodimo minimalno 100 proizvoda bio prehrane u ponudu, rekla je Gordana Picek, voditeljica nabave.

Fostač Krilčić je upoznala novinare na obilasku logističkog centra sa 20-tak štićenika Centra za inkluziju, koji rade u dm-ovom otpremnom skladištu. Ukupno, u njemu radi 180 ljudi, a među njima je i Bernard Šimičak, "komisionarac" čija je zadaća putem ručnog skenera na koji svakodnevno dobiva informacije iz centralnog kompjutora, koje artikle složiti za pojedinu filijalu u palete za otpremu.

- To je skener na kojemu piše koliko artikala i s koje pozicije trebam uzeti. Sve to radim kada dobijem dnevni plan, pa skeniram proizvode i slažem ih na palete, rekao je Šimičak.

Godišnje, dm-ovi radnici poput Šimičaka skeniraju 23 milijuna artikala i u filijale otpreme preko 160 tisuća paleta. Uvjeti rada na visokoj su razini, jer zaposlenicima je omogućen dnevni obrok u neograničenim količinama, a mjesto rada u skladištu donekle je ugodnije jer iznad glava zaposlenika svjetlost isijavaju takozvane krijesnice:

- Krijesnica je proizvod hrvatskog izumitelja Vinka Rogine. Stavlja se na rasvjetna tijela i pomoću nje isijava se čitav sunčev spektar. Mi smo u svoja postrojenja instalirali  njih dvije tisuće i isplatile su nam se već u 15 mjeseci, jer, osim što daju oku ugodno svjetlo, one ujedno i štede energiju, rekao je voditelj resora informatike, financijskog i robnog knjigovodstva, kontrolinga i prodajne regije, Dario Klemar.

Efikasnost i smanjenje troškova njegova su osnovna zadaća, pa su na krovu poslovne zgrade dm-a instalirani paneli za prikupljanje i konverziju sunčeve energije u električnu.

- Postavili smo 1360 panela, koštali su nas 3,6 milijuna kuna, ali smo pokrili 50 posto potreba za električnom energijom, pojasnio je Klemar.

Ujedno je istaknula kako dm sada prodaje i odjeću za djecu do četvrte godine, marki "Alana" i "Pusblu", naglašavajući kako je čak 80 posto roditelja djece rođene ove godine sudjelovalo u programu babybonus.

- U taj se program uključuju i trudnice, a prema podacima za razdoblje od siječnja do srpnja ove godine, 80 posto od 21,150-oro djece, koliko je rođeno, sudjeluje u babybonusu, dodala je Picek.

U 2017. godini dm nastavlja sa investicijama.

- Za modernizaciju postojećih filijala izdvojit ćemo 97 milijuna kuna. Proširit ćemo logistički centar, otvoriti 5 novih prodavaonica, rekao je Branko Zvonarić, član uprave za ekspanziju.

26. travanj 2024 18:14