Preporučeno
StoryEditor

Dobit HPB-a rekordnih 91,3 milijuna kuna

22. Srpanj 2016.

Hrvatska poštanska banka (HPB) prvo polugodište 2016. završila je s najvišom polugodišnjom neto dobiti u povijesti banke, u visini od 91,3 milijuna kuna,  uz snažan rast tržišnih udjela u svim segmentima poslovanja, objavili su u petak iz te banke.

Prema nerevidiranim izvještajima, HPB je u prvom polugodištu 2016. ostvarila 192,8 milijuna kuna operativne dobiti te 91,3 milijuna kuna neto dobiti, čime "nakon izvrsne 2015. godine u kojoj je ostvarila najbolji financijski rezultat od osnivanja, Hrvatska poštanska banka i u 2016. nastavlja poboljšavati poslovanje", navode iz te banke.

Neto dobit je u odnosu na isto razdoblje lani povećana za 11 posto, a operativna dobit 4,5 posto, pri čemu iz najveće hrvatske banke u državnom vlasništvu ističu da je glavni pokretač rasta operativne dobiti bio neto nekamatni prihod, koji je u prvih šest mjeseci ove godine rastao za čak 23,4 posto. Također, pozitivan utjecaj na rezultat imao je i segment financijskih tržišta, gdje je dobit od trgovanja vrijednosnim papirima i devizama porasla za 24,9 posto, a ostvaren je i jednokratni dobitak od prodaje dionica VISA Europe Ltd. u iznosu 33,5 milijuna kuna.

"Na taj način neutraliziran je očekivani pad neto kamatnog prihoda za 2,1 posto uslijed tržišnih kretanja koje karakterizira sporiji rast zaduženosti i pad kamatnih stopa", navode iz HPB-a.

Troškovi rezerviranja za neprihodujuće kredite za prvu polovinu ove godine iznose 81,4 milijuna kuna i za 4,8 posto su manji u usporedbi s istim razdobljem 2015., a iz banke ističu i da su unatoč novom doprinosu za sanacijski fond EU, operativne troškove zadržali na razini prošlogodišnjih, zahvaljujući provedenim organizacijskim unapređenjima.

"Snažna profitabilnost očituje se u prinosu na prosječni kapital (ROAE), koji nadmašuje strateške smjernice i iznosi 11,1 posto na godišnjoj razini te u značajno poboljšanom omjeru troškova i prihoda (C/I indikator) koji je banka uspjela dodatno sniziti na 52,4 posto, dok sektorski prosjek za prvo tromjesečje 2016. iznosi 59,1 posto", ističu iz HPB-a.

Od značajnijih pokazatelja poslovanja u prvom polugodištu ove godine iz HPB-a izdvajaju i podatak da su premašili brojku od 650 tisuća klijenata uz 13 tisuća novih klijenata te 15-postotni rast (za 17.668) novootvorenih tekućih računa građana i više od 800 novih računa pravnih osoba.

Imovina HPB-a je od kraja prošle do kraja lipnja ove godine rasla za 3,7 posto, na 18,4 milijarde kuna uz poboljšanje strukture u smjeru veće profitabilnosti.

"Višak likvidnosti je uglavnom plasiran u kredite komitentima koji su, suprotno tržišnom trendu smanjenih potreba za investiranjem i većoj sklonosti štednji, porasli 4,2 posto", kažu iz te banke i posebice ističu podatak da se u poslovanja s građanima bilježi rast kredita 13,7 posto u odnosu na kraj prvog polugodišta 2015., pri čemu su stambeni krediti skočili za čak 47,6 posto.

U prvom je polugodištu, naime, HPB odobrio 1.100 stambenih kredita u vrijednosti 430 milijuna kuna, a od ukupno 833 milijuna kuna kredita građanima, oko 300 milijuna se odnosi na kredite kojima su građani refinancirali kredite u ‘švicarcima‘ iz drugih banaka.

Volumen kredita gospodarstvu, pak, ostao je na gotovo istoj razini kao prethodne godine, odnosno pao je za 0,1 posto.,

Rast bilježe i ukupni depoziti, za 5,1 posto, na 15,3 milijarde kuna, prvenstveno zahvaljujući rastu depozita gospodarstva za 11,3 posto uslijed "snažne akvizicije klijenata u lokalnoj upravi, malom i srednjem poduzetništvu te velikim kompanijama", navode iz te banke. Depoziti stanovništva porasli su u tom razdoblju za skromnijih 2,1 posto.

18. travanj 2024 02:58