Preporučeno
StoryEditor

Dobitnik Nobela za ekonomiju: Euro je bio pogreška, Europi treba decentralizacija

11. Prosinac 2016.

Europska unija treba krenuti putem decentralizacije i proces odlučivanja u pojedinim područjima vratiti državama članicama ukoliko želi opstati i napredovati, drži dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Oliver Hart.

Ekonomist je za španjolsku agenciju EFE ocijenio da "decentralizacija" danas predstavlja ključnu riječ europske politike i da je Bruxelles "otišao predaleko u centralizaciji moći".

- Ukoliko (Bruxelles) napusti ovaj trend, EU može preživjeti i procvasti, ako ne, može propasti - rekao je.

Profesor na Sveučilištu Harvard u intervjuu inzistira da članice EU nisu "dovoljno homogene" da bi tvorile jedinstveni entitet, te da je pokušaj pretvaranja EU-28 u jedinku "pogreška".

Hart je s kolegom Bengt Holmströmom dobio Nobela za rad na "teoriji ugovora" koja pokriva sve od plaća izvršnih direktora do privatizacije.

Vraćanje nadležnosti

Hart kaže da zabrinutost država članica oko centralizacije moći u Bruxellesu treba adresirati kroz vraćanje pojedinih nadležnosti nacionalnim vladama, ali i da EU treba zadržati kontrolu nad "nekim važnim područjima" kakva su slobodna trgovina i sloboda kretanja radnika za koju kaže da mu se "osobno dopada".

Ekonomist je ponovio svoje gledište da je uvođenje jedinstvene valute "bila pogreška" u čemu danas ima podršku velikog broja kolega.

"Ne bi bilo nimalo tužno" kad bi u budućnosti Europa napustila euro, rekao je i dodao da su Britanci bili "vrlo oštroumni" u odluci da ga ne usvoje.

Hart, naturalizirani Amerikanac rođen u Britaniji, također izražava zabrinutost predloženim politikama novoizabranog američkog predsjednika Trumpa, uz posebno snažnu kritiku svakoj nakani da se umanji ili oslabi financijska regulacija.

25. travanj 2024 02:58