Preporučeno
StoryEditor

Dosad najjeftinije zaduženje u eurima: Hrvatska se na inozemnom tržištu zadužila za 1,25 mlrd eura

13. Ožujak 2017.

Hrvatska je u ponedjeljak na inozemnom tržištu dogovorila prodaju 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice s dospijećem 2027. godine, uz prinos od 3,19 posto i kuponom od 3,0 posto, što je dosad najpovoljnije zaduženje, priopćilo je Ministarstvo financija.

„ O iznimnom interesu investitora svjedoči i činjenica da je knjiga upisa zatvorena unutar jednog dana, s ukupnom potražnjom od strane investitora na razini od oko 3 milijarde eura“, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je ovako značajan interes investitora rezultirao postizanjem iznimno povoljnih uvjeta izdanja, s najnižim prinosom na primarnom izdanju od kad je Republika Hrvatska prisutna na međunarodnim tržištima kapitala.

>>>Od ožujka do studenog: ZET dobio obvezu prijevoza bicikala u autobusima

„Konačna cijena, čak 30 baznih bodova niža od inicijalno objavljene cijene prilikom otvaranja knjige upisa, omogućit će značajnu korekciju cijena uzduž cijele krivulje prinosa obveznica Republike Hrvatske“, ističe se u priopćenju.

Navodi se i da je Ministarstvo financija strateškim odabirom povoljnog trenutka izdanja, a s obzirom na recentne objave podataka o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga te uslijed poboljšanja izgleda kreditnog rejtinga, a u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja, iznimno uspješno realiziralo transakciju izdanja euroobveznica.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem iskoristit će se za otplatu obveznica u travnju iznosa 1,5 milijardi dolara, s kuponom od 6,25 posto,  što predstavlja značajnu uštedu za proračun Republike Hrvatske u dijelu godišnjeg troška kamate, zaključuje se u priopćenju.

Hrvatska je početkom prošloga tjedna angažirala međunarodne banke Citi, HSBC, Morgan Stanley i Unicredit kao organizatore sastanka s investitorima u obveznice, koji je održan u petak, 10. ožujka u Londonu.

"Krenuli smo u novo ispitivanje i istraživanje tržišta. Održali smo seriju sastanaka s investitorima", rekao je Marić u subotu u izjavi novinarima povodom poboljšanja izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga od strane agencije Moody‘s, dodavši da je riječ o investitorima koji Hrvatsku poznaju dugi niz godina i investiraju u njezine obveznice.

Dosad najjeftinije zaduženje u eurima

Posljednji put Hrvatska je izdala euroobveznice na inozemnom tržištu u ožujku 2015., i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto, a prinos od 3,25 posto.

To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.

U lipnju 2016. Hrvatska je zbog domaćih političkih neizvjesnosti odustala od zaduživanja na inozemnom tržištu u eurima.

Državnom proračunu ove godine dospijeva na naplatu 27,5 milijardi kuna, dok izvanproračunskim fondovima, ponajviše cestarskom sektoru, dospijeva oko 7,5 milijardi kuna.

>>>Nakon objave Moody’sa Vlada nastavlja politiku smanjenja javnog duga

Početkom veljače Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala dva izdanja obveznica u ukupnom iznosu od 8,5 milijardi kuna.

Izdane su obveznica dospijeća 2022. u nominalnom iznosu od 3 milijarde kuna uz kamatnu stopu od 2,25 posto te obveznica dospijeća 2028. u nominalnom iznosu od 5,5 milijardi kuna uz kamatnu stopu od 2,875 posto.

Prikupljena sredstva upotrijebljena su za refinanciranje državne obveznice u nominalnom iznosu 5,5 milijardi kuna dospijeća 8. veljače 2017. godine te financiranje općih potreba državnog proračuna.

18. travanj 2024 05:53