Preporučeno
StoryEditor

Đuro Njavro: Nova Vlada od prvog dana treba primjenjivati istinski profesionalizam u upravi i javnim poduzećima

07. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Koja su prva tri poteza koje treba povući nova vlada? Odgovori poduzetnika na pitanje što ih muči, što treba mijenjati i što očekuju od političara godinama se ne mijenjaju s novim izborima jer se gotovo nijedan od tih problema u međuvremenu nije riješio. Dekan ZŠEM-a Đuro Njavro za Lider navodi sljedeća tri poteza koja očekuje od nove Vlade.

1) Početi od prvog dana primjenjivati istinski profesionalizam u upravi i javnim poduzećima – ministar i njegov kabinet su odraz političkog legitimiteta ali jedini kriteriji ispod te razine moraju biti stručnost, odgovornost i inicijativnost.

2) U roku od 3 mjeseca donijeti paket mjera kojima se pojednostavnjuju uvjeti poduzetništva a javnosti omogućuje brz i učinkovit uvid u rad i odluke državnih tijela. Provoditi strukturne promjene uz sustavno informiranje i nadopunske tečajeve administratora a teškoće u provedbi promjena olakšati mjerama socijalne politike i prekvalifikacijama.

3) Novim proračunom smanjiti deficit i refinancirati državni dug na nižu kamatu i duže rokove otplate. Utemeljiti Hrvatsku agrarnu banku preoblikovanjem HPB-a i Croatia banke.

U novom broju Lidera, koji izlazi u četvrtak,  donosimo detaljan tekst o poduzetničkim  očekivanjima od nove vlade, te smo anketirali još 17 ljudi iz poduzetničke zajednice o tome koja tri poteza treba povući nova vlada.

25. travanj 2024 09:21