05. rujan 2016.

Elda otvorila novi pogon vrijedan 24,5 milijuna kuna

Proizvođač tekućine za elektronske cigarete Elda u ponedjeljak je otvorila novi pogon i laboratorij vrijedan 24,5 milijuna kuna u Industrijskom parku Nova Gradiška.

U laboratoriju će se obavljati analiza e-tekućina i e-cigareta.

Elda je jedan od najvećih proizvođača tekućine za elektronske cigarete na svijetu. Pogon koji je započeo s devet radnika do kraja godine trebao bi imati 50 zaposlenih.

"Naš proizvod je prepoznat širom svijeta, a kapacitet pvog pogona potražnja je prerasla nakon tri godine", kaže vlasnik Elde Dario Marenić, najavljujući nove projekte vezane uz farmaceutiku.

Elda je u 2014. godini zabilježila prihode od 9,8 milijuna kuna, u 2015. godini prihodi su rasli na 12,5 milijuna kuna uz dobit od 2,7 milijuna kuna. Dvoznamenkasti rast prihoda očekuje se i u ovoj godini, je je u prvih osam mjeseci već dostignut prošlogodišnji prihod.

Marenić ističe da 99 posto proizvodnje iz Nove Gradiške odlazi u izvoz.

Elda je do sada za potrebe tržišta osmislila više od 500 različitih okusa tekućina za elektronske cigarete koje se prodaju na tržištima od Europe, SAD-a do Japana i Kine.

"Hrvatska može i mora biti prijatelj poduzetnika. Potrebne su izmjene zakona koje nepotrebno dugo traju. Nikotin uvozimo iz Njemačke, jer hrvatski zakon ne predviđa njegovu proizvodnju iz duhana. Za proizvodnju koju planiramo potrebno je 500 hektara koji mogu biti ugovoreni s domaćim poljoprivrednicima", rekao je Marenić.

Među projektima koje u Eldi planiraju u sljedećih tri do pet godina je i proizvodnja i prerada industrijske i medicinske konoplje.

"O tome se samo govori, a proizvode uvozimo iz Kanade. Mi to znamo proizvesti, država samo mora propisati uvjete. Problem nije u gospodarstvenicima", rekao je Marenić podsjećajući da bi samo u pogonima predviđenim za proizvodnju nikotina posao moglo naći novih 100 radnika, ne računajući obiteljska poljoprivredna gospodarstva.