Preporučeno
StoryEditor

Elon Musk ispričao se Hrvatima i Slovencima jer ih je plaćao svega pet dolara po satu

17. Svibanj 2016.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk ponudio je ispriku radnicima koje su kooperanti plaćali samo pet dolara po satu, nakon što je Mercury News izvijestio da proizvođač električnih automobila iskorištava jeftinu radnu snagu iz istočne Europe.

Prema izvješću, Tesla je oko 140 radnika "uvezao" prvenstveno iz Hrvatske i Slovenije, a oni su uglavnom radili na izgradnji visokotehnološke lakirnice u Kaliforniji koja je dio proizvodnog pogona za novi Model 3.

Radnike je regrutirao njemački kooperant Tesle Eisenmann i slovenska tvrtka ISM Vuzem, a pojedinci su bili plaćeni samo 5 dolara po satu. Za usporedbu, prosječna plaća radnika na sličnim poslovima u američkoj automobilskoj industriji iznosi 52 dolara po satu, piše Bay Area News Group.

ISM Vuzem

Reportaža Mercury Newsa je fokusirana na slovenskog električara Gregora Lesnika koji je navodno pretrpio niz ozljeda na radu nakon pada s visine od tri kata. On je slomio obje noge, rebra, ozlijedio ligamente i koljena. Lesnik je zbog ozljeda podnio tužbu na višem sudu u okrugu Alamedi, kao tuženik je imenovan ISM Vuzem, slovenska tvrtka koja ga je regrutirala.

Prema tužbi, Lesnik i drugi zaposlenici Tesle su radili sedam dana tjedno u smjenama od 10 sati, ali su radnicima isplaćene plaće za 40-satni radni tjedan. Tvrtka Vuzem je optužena da nije platila prekovremeni rad i dodatne isplate obećane po završetku projekta.

Tužba traži neodređenu odštetu za Lesnika i druge radnike. Slovenac je nakon pada bio hospitaliziran, ali ga je poslodavac navodno pokušao hitno vratiti iz SAD-a.

- Oni su to napravili zbog višestrukih zakonskih problema uključujući vizu, boravište i radne uvjete.

Manje od tjedan dana nakon nezgode, ISM Vuzem je navodno lagao liječnicima rekavši da se Lesnik sam želi vratiti u Sloveniju i primiti isključivo slovensku medicinsku pomoć. U to vrijeme Lesnik "nije mogao sigurno napustiti bolnicu bez postojane medicinske skrbi, on nije mogao sigurno letjeti jer frakture u njegovim nogama pretpostavljaju vrlo ozbiljan rizik od plućne embolije koja može biti fatalna," navodi tužba.

Tesla i Eisenmann odbacuju odgovornost

Eisenmann i Tesla su prvo zatražili da ih se isključi iz spora između Lesnika i ISM Vuzem, ali je sudac usvojio žalbu slovenskog električara koja traži da sudjeluju u postupku.

Tesla je na izvješće Mercury Newsa odgovorio u ponedjeljak, rekavši da tvrtka "poduzima sve akcije da bi adresirala situaciju i uspostavila dodatni nadzor sa svrhom da se poštuju pravila zaštite na radu čak i kada je riječ o kooperantima". Ipak, objava za medije opetovano ističe da Tesla ne može odgovarati na sudu.

- To za nas nije zakonsko, već moralno pitanje. Kooperant je dužan poštivati zakone.

U reakciji objavljenoj na Twitteru, Elon Musk je jučer napisao:

- O ovom sam čuo tek danas. Zvuči kao da su se pogrešne stvari dogodile na mnogim razinama. Ja ću ovo istražiti i ispraviti.

19. travanj 2024 19:18