Preporučeno
StoryEditor

Europska unija dozvolila hrvatskim svinjogojcima izvoz živih svinja

18. Studeni 2016.

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je Europska unija dala zeleno svjetlo za izvoz živih svinja proizvođača s područja Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije u druge države članice EU-a.

Do sada to nije bilo moguće jer su bile na snazi mjere kontrole zdravlja životinja zbog klasične svinjske kuge. Na temelju procjene rizika od strane Europske komisije i uzimajući u obzir razvoj trenutačne epidemiološke situacije u Uniji, hrvatskim proizvođačima otvorila se mogućnost stavljanja u promet svinja, navode iz Ministarstva.

Da bi se žive svinje mogle izvoziti iz Hrvatske potrebno je provesti određene dodatne kontrole koje će biti financirane iz državnog proračuna.

- Pozdravljam odluku Europske komisije koja je konačno dala zeleno svjetlo hrvatskim svinjogojcima za izvoz živih svinja u EU. Sve troškove dodatnih kontrola platit će Ministarstvo poljoprivrede i na taj način maksimalno poduprijeti njihov izvoz, izjavio je ministar Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede u siječnju 2014. donijelo je naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge, kojima je među ostalim bio zabranjen prijevoz i kretanje živih svinja izvan farmi zbog te bolesti u druge članice EU i na druga područja unutar zemlje, a izvan navedenih županija.

25. travanj 2024 17:22