Preporučeno
StoryEditor

Ferratum Bank: Prvo mali krediti, a onda europski račun s više valuta

17. Rujan 2016.

Na hrvatskom tržištu pojavila se nova banka Ferratum Bank. Nije riječ o klasičnoj banci na koju smo naviknuti, nego s drukčijim pristupom. To je podružnica FerratumBank s Malte koja je pak u vlasništvu Ferratum grupe iz Finske. Dionice te banke izlistane su na Frankfurtskoj burzi. Iako nema klasičnu dozvolu Hrvatske narodne banke, jer zapravo nije ni banka, na popisu je financijskih institucija koje mogu pružati usluge kreditiranja jer su registrirane u Europskoj uniji.

HNB poziva na oprez pri sklapanju kredita putem interneta

Kako nam je rekao Izidor Korpar, koordinator za Hrvatsku, banka je usmjerena prema građanima. Najveći iznos kredita koji oni mogu dobiti jest 32.000 kuna na rok od 12 mjeseci.

– Naša usluga temelji se na brzini. Putem online aplikacije i u idealnim uvjetima osoba može dobiti kredit za 15-ak minuta. Želimo približiti zajmove običnim ljudima kojima je hitno potreban novac, primjerice za putovanje, kupnju i slično – ističe Korpar. Dodaje da u svijetu postoje vrhunski online identifikatori koji vrlo brzo i kvalitetno mogu ‘obraditi‘ potencijalnog klijenta.

– Za sada nudimo kredite do 12 mjeseci, godišnja efektivna kamatna stopa je oko 9,48 posto – kaže Korpar.

Napominje da su banke u Hrvatskoj većinom fokusirane na veće iznose kredita, bilo da je riječ o gotovinskim, stambenim ili nekim drugim vrstama. Stoga su prepoznali ovu nišu kao dobar potencijal rasta jer se ponudom manjih iznosa, iako treba više raditi, može dobro poslovati.

– Ferratum posluje u 23 države svijeta, od Europe i Amerike do Novog Zelanda. U Hrvatskoj nam je cilj utvrditi položaj na tržištu i uspostaviti odnos s korisnicima. Ne vjerujem da ćemo uskoro ponuditi nove usluge. No Ferratum banka u Europi priprema bankovnu platformu. Nudit će europski račun s više valuta. S time se već počelo u Švedskoj, doći će i u Hrvatsku – kaže Korpar.

Ferratum se nedavno spominjao u srpskim medijima; pisalo je da je Europska komisija još 2013. izdala upozorenje za slovačku podružnicu te tvrtke jer su postojali problemi s visinom kamatnih stopa. Glasnogovornik Ferratum grupe Ville Paija kazao nam je da prvi put čuje o bilo kakvim problemima s EK. Bilo kako bilo, pri zaduživanju uvijek je ključno pročitati sve uvjete kako poslije ne bi bilo teškoća.

17. travanj 2024 19:14