Preporučeno
StoryEditor

Forbesova lista milijardera: Gates i dalje najbogatiji, Trump pao za 220 mjesta

21. Ožujak 2017.

Bill Gates zadržao je svoju krunu kao najbogatija osoba u svijetu, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump pao za više od 200 mjesta na listi najbogatijih milijardera koju je sastavio magazin Forbes.

>>>Bill Gates: Porez na robote je OK

S procijenjenim bogatstvom od 86 milijardi dolara, suosnivač Microsofta i filantrop četiri godine zaredom drži prvo mjesto na Forbesovoj listi. Iako je obećao da će 99% svog bogatstva podijeliti, Warren Buffett, izvršni direktor američke multinacionalne kompanije Berkshire Hathaway, je odmah iza Gatesa s procijenjenim bogatstvom od 75.6 milijardi dolara.

Na listi je najviše milijardera iz SAD-a, čak njih 544, čime su pobijedili Kineze kojih je 319 i Nijemce čijih se 114 bogataša našlo na listi.

Prvih deset mjesta na listi zauzeli su američki tajkuni tech industrije, a neki od njih su osnivač Amazona, Jeff Bezos na trećem mjestu, Facebookov Marck Zuckerberg na petom mjestu i suosnivač kompanije Oracle, Larry Ellison koji se nalazi na sedmom mjestu.

>>>Trump i dalje uvjeren da ga je Obama prisluškivao

U međuvremenu, mogul tržišta nekretnina i novopečeni predsjednik, Donald Trump, pao je na ljestvici za 220 mjesta i sada se, s procijenjenim bogatstvom od 3.5 milijardi dolara nalazi na 544. mjestu. U odnosu na prošlu godinu, Trump je ‘lakši‘ za milijardu dolara, a Forbes uzrok tomu vidi u gubitcima zbog inertnosti tržišta nekretnina na Manhattanu.

 

23. travanj 2024 08:31