28. srpanj 2016.

Francuski Cristal Union postao suvlasnik Vira

Francuska grupa Cristal Union, jedna od vodećih europskih proizvođača šećera, alkohola i bioetanola, kupila je 17-postotni udio u Viro tvornici šećera od većinskog vlasnika Marinka Zadre, objavila je tvrtka Viro. Zadro je Francuzima prodao udio ni mjesec dana od njegovog preuzimanja tvrtke Robić od Dražena Robića, čime je preuzeo i njezin 30-postotni udio u Viru te je sa 73 posto udjela postao većinski vlasnik najveće hrvatske šećerane. Unatoč prodaji 17-postotnog udjela Marinko Zadro je i dalje većinski vlasnik Vira s udjelom od 57 posto.

Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro u priopćenju ističe desetogodišnju suradnju s francuskom grupacijom.

- Međusobni interes za vlasničkim povezivanjem proizašao je iz prepoznavanja konkurentskih prednosti koje donosi ovo partnerstvo. Ulazak jedne od najvećih europskih kompanija u šećernoj industriji u vlasničku strukturu omogućit će Viro grupi snažniji iskorak u segmentu izvoza, ali i razmjenu znanja i iskustava u proizvodnji šećera i šećerne repe – poručio je Željko Zadro.

U priopćenju se dodaje da je Grupa Cristal Union zadruga koja okuplja deset tisuća proizvođača šećerne repe i više od dvije tisuće zaposlenika u 20 od 29 francuskih regija. Ččetvrta je u Europi u proizvodnji šećera i treća u proizvodnji bioetanola, a veliki dio proizvoda izvoze u zemlje EU, ali i van nje.