10. veljača 2017.

G. Marić: Analiza ugovora pokazala šarolikost i neujednačenost plaća u upravama državnih tvrtki

Ministar državne imovine Goran Marić u petak je istaknuo da se u 62 društva u vlasništvu države kršila odluka Vlade o visini plaće, da je analiza svih ugovora o plaćama članova uprava pokazala šarolikost i neujednačenost te je najavio da će predložiti izmjenu odluke o popisu trgovačkih društava od strateškog interesa RH.

"Analiza svih ugovora članova uprava trgovačkih društava u vlasništvu RH pokazala je toliku šarolikost, domišljatost, improvizaciju i neujednačenost koja se ogledala u visinama plaća, nekim beneficijama, kao i u različitim ugovornim klauzulama. Iako postoji odluka Vlade koja članovima uprava trgovačkih društava plaću limitira na 17.500 kuna, u 62 društva ta odluka se nije poštivala dok je samo u 21 društvu poštivana, pa je tako u nekim društvima plaća iznosila čak 86 tisuća kuna bruto", kazao je ministar Marić na konferenciji za medije, na kojoj je predstavio dosadašnje rezultate i planove Ministarstva državne imovine.

>>>Goran Marić zatražio konzultanta za bolje upravljanje državnim tvrtkama

Dodao je da osim otpremnina, koje su bile predviđene u ugovorima 40 članova uprava, u mnogim ugovorima su bili predviđeni i bonusi i životna osiguranja, dok je u nekim slučajevima domišljatost u osmišljavanju različitih nagrada za članove uprave dobila, kako je rekao, ‘nepredvidiljivu dimenziju‘.

Marić je na konferenciji najavio da će predložiti Vladi izmjenu odluke o popisu trgovačkih društava i pravnih osoba od posebnog i strateškog interesa Republike Hrvatske.

Sveobuhvatna analiza

"Provest ćemo sveobuhvatnu ekonomsku i pravnu analizu, a sigurno se pokazuje da i druga trgovačka društva trebaju biti na takvom popisu, da neka ne trebaju biti, a da neka koja nisu će se naći (na njemu). Meni kao ministru je potpuno neprirodno da jedna tvrtka kao što je ACI nije na popisu društava od strateškog interesa, kao što mi nije prirodno i da jedan ACI ima gotovo iste prihode kao jedna druga tvrtka koja ima samo jednu marinu, no to samo govori i o načinu upravljanja", kazao je Marić.

Marić je najavio i da će Ministarstvo u suradnji s državnim tijelima izvršiti pripreme za aktivaciju bivših vojarni.

Marić je najavio i da će Ministarstvo u suradnji s državnim tijelima izvršiti pripreme za aktivaciju bivših vojarni, navevši primjere onih u Pločama i Šepurinama. Ustvrdio je da će to sigurno biti strateški projekti gdje bi se trebale realizirati investicije, svaka u vrijednosti nekoliko milijarda kuna.

U cilju učinkovitijeg upravljanja i mobilizacije zapuštene državne imovine, Marić je najavio izmjenu tri zakona. Kako je kazao, riječ je o Zakonu o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, u sklopu kojeg bi se između ostalog trebao iznaći način kako riješiti problem svih onih koji su kuće sagradili na zemljištu u vlasništvu države. Kako napominje, takvih ima na tisuće, posebno u Slavoniji i Dalmaciji, koji zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s RH ne mogu upisati vlasništvo nad kućama.

Kako je istaknuo, u Ministarstvu je zaprimljeno 1.172 zahtjeva za kupnju poslovnog prostora a niti jedan nije realiziran, a izmjena Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora bi u budućnosti to trebala omogućiti.

"Izmijeniti ćemo i Zakon o turističkom zemljištu, jer po postojećem zakonu donesenom prije nekoliko godina ništa nije učinjeno. Posebno ćemo se morati usredotočiti na rješavanje problema oko auto kampova pošto niti jedan autokamp još nije u vlasništvu RH, ali niti jedan nije ušao ni u imovinu bilo kojeg trgovačkog društva prilikom pretvorbe i privatizacije", kaže Marić.

"Zanimljivo je da 25 godina svim auto kampovima upravlja netko tko im nije vlasnik, ubire prihode i zaradu, a država je najvećim dijelom vlasnik tih područja, koji se najčešće nalaze na plažama i na najboljim lokacijama", napominje.

Uskoro nagodba oko naplate koncesije za otok vrijedna 30 mln kn

Marić je novinare upoznao i s okončanjem pregovora oko naplate koncesije za korištenje jednog otoka, koji se koristio bespravno, kazavši kako se uspjelo naplatiti ono što nije otišlo u zastaru. "Mislim da će ovih dana doći do nagodbe u vrijednosti naplate gotovo 30 milijuna kuna, s tim da je propušteno naplatiti negdje oko 200 milijuna kuna u proteklih 20 godina", izjavio je.

Na novinarsko pitanje o kojoj se tvrtki radi, Marić je kazao kako je to tvrtka Grafoplast.

"Što se tiče headhuntera, moj stav je tu potpuno jasan. Neka ti headhunteri odu na izbore, neka pobjede i neka preuzmu odgovornost za sva trgovačka društva u vlasništvu RH", kazao je Marić.

Upitan o izmjeni Vladine uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH, u dijelu koji se tiče angažiranja headhunting agencija, Marić je kazao kako je tu uredbu donio ‘onaj tko nije niti jednog člana uprave imenovao na temelju natječaja i na temelju takve uredbe‘. Naveo je da je uredba donesena zadnji dan prije raspuštanja Vlade te kako se sada ide u proceduru pojednostavljenja natječaja.

>>>Goran Marić: Ova Vlada će dokazati da država i privatnici mogu zajedno upravljati

"Što se tiče headhuntera, moj stav je tu potpuno jasan. Neka ti headhunteri odu na izbore, neka pobjede i neka preuzmu odgovornost za sva trgovačka društva u vlasništvu RH", kazao je Marić.

Kako je naveo, u portfelju Ministarstva se nalaze 42 društva i 7 pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa, ukupne nominalne vrijednosti od 45,58 milijardi kuna, kao i 5.765 stanova, 6.426 poslovnih prostora i 3.279 drugih nekretnina.

Osnivanjem Ministarstva, ono je preuzelo 49.954 neriješena predmeta, a od tada do 10. veljače zaprimljeno je 7.255 novih predmeta, naveo je Marić.