Preporučeno
StoryEditor

Gauss najbrže rastuća tehnološka tvrtka u Hrvatskoj

25. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi plasiralo se šest tvrtki iz Hrvatske: Gauss, Rimac automobili, Axilis, Telum, Hangar 18 i Serengeti. Kao i prethodnih godina, većina plasiranih tvrtki iz Hrvatske bave se softverom, jedna čistom tehnologijom (Rimac automobili), a jedna digitalnim marketingom (Telum). Hrvatske tvrtke uglavnom su zauzele sredinu liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki, a najbolje je rangirana tvrtka Gauss na 19. mjestu, slijede je Rimac automobili na 20., Axilis na 22., Telum na 23., Hangar 18 na 28. te Serengeti na 39. mjestu. Serengeti je i prošle godine bio plasiran na Deloitteovoj listi u kategoriji „50 najbrže rastućih“, što je uspjelo samo sedam tvrtki na ovogodišnjem natječaju, dok je Axilis kao mlada tvrtka prošle godine bio plasiran na listi u kategoriji „Zvijezde u usponu“. Ostale tvrtke su se ove godine po prvi put plasirane na listu.

- Promjene među najbrže rastućim tvrtkama Srednje Europe dinamičnije su nego ikada, a prosječne stope rasta prihoda gotovo su se udvostručile u odnosu na dvije godine ranije, navodi Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom odjelu za poslovno savjetovanje, te nastavlja: - Devet od vodećih deset mjesta u Deloitteovom izvješću o pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe u 2016. godini, u kojem se tvrtke rangiraju prema najvećoj stopi rasta prihoda u razdoblju od 2012. do 2015. godine, zauzimaju tvrtke koje su se prvi puta našle na listi, kojih je ukupno 43, što ukazuje na dinamičan procvat poslovnih subjekata iz tehnološkog sektora.

Svih pet vodećih na listi ove se godine prvi puta našlo unutar 50 najbrže rastućih. Prvo mjesto u 2016. godini osvojio je Codewise, poljska tvrtka specijalizirana za rješenja iz područja internetskog marketinga i poslovnog softvera, koja sa svojim zapanjujućim trogodišnjim porastom prihoda za 13.052 posto na očigled premašuje svoj još uvijek impresivan rast od 4.555 posto zabilježen u 2015. godini, u kojoj je dobila nagradu „Zvijezda u usponu“. Ove godine, Codewise je i jedan od dobitnika nagrade „Pet najvećih“, što nije iznenađujuće s obzirom na njegov izniman rezultat u odnosu na dvanaest mjeseci ranije kad je tvrtka još bila premlada da bi uopće ušla u izvješće. U bilo kojoj drugoj promatranoj godini, drugo rangirana softverska tvrtka CodiLime, također iz Poljske, dominirala bi prema svojim prihodima, koji su u promatranom trogodišnjem razdoblju narasli za 5.038 posto. Zanimljivo je da je CodiLime i prošle godine bio drugi u kategoriji zvijezda u usponu. Treće mjesto na listi pedeset najbrže rastućih osvojila je češka tvrtka za informatičke usluge Dataspring, i to zahvaljujući trogodišnjoj stopi rasta prihoda od 3.129 posto. Slovački softveraš JUMP zauzeo je četvrto mjesto (rast prihoda za 1.965 %), dok je na petom mjestu još jedna softverska tvrtka, NSoft (rast za 1.760 %), jedina na ovogodišnjoj listi iz Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjoj listi pedeset najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe, gledano prema prihodima, zastupljene su sljedeće zemlje: Poljska sa sedamnaest tvrtki, Češka sa sedam, Hrvatska sa šest, Slovačka sa pet, zatim Mađarska i Rumunjska, svaka s po četiri tvrtke, Litva s tri poslovna subjekta te Bosna i Hercegovina, Bugarska, Srbija i Slovenija, svaka s po jednim poslovnim subjektom.

Više informacija o kriterijima za uvrštenje u rang-liste i kategorije nalazi se ovdje: www.deloitte.com/2016/cefast50

20. travanj 2024 01:57