Preporučeno
StoryEditor

Google: Iduće godine postižemo cilj stopostotnog korištenja obnovljive energije

06. Prosinac 2016.

Prema objavi na službenom blogu, Google će 2017. postići cilj stopostotnog korištenja obnovljive energije za svoje globalne operacije, što uključuje podatkovne centre i urede.

Google je prošle godine potrošio količinu energije kao poveći grad veličine Zagreba, sljedeće godine, sva će ta silna potreba biti zadovoljena isključivo kroz obnovljive izvore.

- Mi smo bili jedna od prvih korporacija koja je ostvarila dugoročne ugovore velikih razmjera za direktnu kupovinu obnovljive energije; mi smo svoj prvi sporazum o kupovini električne energije od vjetrofarme u Iowi potpisali u 2010. godini. Mi smo danas najveći svjetski korporativni kupac obnovljive energije, s obavezom o preuzimanju 2.6 gigawata (2,600 megawata) energije dobivene suncem ili vjetrom. To je puno više od 1.21 gigawata koliko je Martyju McFlyu trebalo za "povratak u budućnost", napisao je viši potpredsjednik Googlea za tehničku infrastrukturu Urs Hölzle.

google_energy

Google je u posljednjim godinama uvjetovao kupovinu energije obnovljivim izvorima, (in)direktno subvencionirajući proizvođače. Sporazumi su u pravilu podrazumijevali garanciju Googlea da će kupiti određenu količinu obnovljive energije, što je kompanijama omogućilo da lakše financiraju širenje kapaciteta, piše New York Times.

Iz korporacije navode da cijena energije od vjetroturbina ne fluktuira, što omogućuje bolje dugoročno planiranje. Uz to, što je veća količina kupljene energije, to je ona jeftinija. U pojedinim zemljama, poput Čilea, obnovljivi izvori energije su ponekad jeftiniji od fosilnih.

Kostarika izgurala 76 dana bez korištenja fosilnih goriva

20. travanj 2024 14:34