Preporučeno
StoryEditor

Gordana Kovačević: Danas žene imaju povijesnu priliku snažnije ući u tehnološki i poslovni svijet

03. Prosinac 2016.

Drugu godinu zaredom Gordana Kovačević je ponijela titulu najmoćnije žene hrvatskog biznisa prema izboru redakcije Lidera. Kovačević je dugogodišnja predsjednica Ericsson Nikole Tesle, tehnološke kompanije koja posluje u okviru švedskog giganta Ericssona i unutar kojeg je, pod njenim vodstvom, stekla važnu poziciju i postala jedan od najvećih hrvatskih izvoznika znanja. Kovačević je među rijetkim ženama ne čelu kompanije u ICT sektoru.

Njena poruka ženama, a ne samo onima u biznisu, je slična: ulažite u sebe i svoja znanja, budite hrabre i uporne u ostvarenju svojih ciljeva i vizija te vjerujte u sebe i svoje mogućnosti. -  Izaberite ona zanimanja i poslove koje volite i  želite raditi, a ne one koji su vam nametnuti zbog nekih stereotipova. To posebno napominjem jer su stereotipovi često najveća kočnica za izbor zanimanja, ostvarenje karijere ili nekog uspjeha te konačno, sretan i zadovoljan život. Smatram da su i najambiciozniji ciljevi dostižni ukoliko osoba zna,  može i hoće. Isto vrijedi za žene i muškarce. Zapravo bih ohrabrila žene da izabiru zanimanja prema afinitetima te da u bilo čemu što rade budu kreativne, profesionalne i kvalitetne – poručuje Kovačević. Unekim, danas propulzivnim i perspektivnim područjima, kao što su STEM područja,  manjak je stručnjaka, posebno žena. Zato danas žene imaju povijesnu priliku, smatra Kovačević,  još snažnije ući u tehnološki i poslovni svijet jer imaju jednake predispozicije i  šanse da u tom uspiju kao i muškarci.

- Međutim, za taj je korak važno da to žene rade zato što to žele, a ne zato što je netko propisao kvote. Ukoliko se društveno želi ohrabriti veći broj žena za preuzimanje najviših odgovornosti i pozicija, potrebno je stvoriti preduvjete za bolji „servis“ nekih životnih i obiteljskih potreba koje se u našem društvu još doživljavaju kao ženske obveze. Ohrabrenje i poticanje počinje u obitelji, a onda se transponira na cijelo društvo i sve stepenice na putu prema nekom poslovnom ili drugom izazovu. Naravno, i mi same moramo biti ambicioznije, proaktivnije i asertivnije da bismo značajnije utjecale na odnose u društvu i svoje poslovne karijere. U tom smislu, žene kao i muškarci moraju biti sigurne u svoje znanje, vještine i sposobnosti te nikada ne smiju odustati u traženju jednakih prilika i uvjeta kakve imaju njihovi muške kolege. Uostalom, niti jedno društvo danas ne može prosperirati ukoliko ne iskoristi cjelokupan potencijal koji ima, bez obzira na spolne ili neke druge podjele. Posebno to vrijedi za jednakost u dostupu znanju, informacijama pa i prilikama koju osiguravaju digitalna revolucija i umreženo društvo – ističe Kovačević.

ICT je snažna industrija koja u zadnjih pet godina, unatoč recesiji, ostvaruje rast izvoza od čak 78 posto. Potencijal ICT sektora je takav da već i ovim linearnim rastom do 2025. godine u Hrvatskoj može doseći 50 tisuća zaposlenih u ICT-u. Iako se radi o zanimanju budućnosti danas u EU tek 30 posto žena radi u ICT sektoru, a u Hrvatskoj je disbalans između broja muškaraca i žena još i veći. Studiji iz područja ICT-a još uvijek su dominantno muški odabir s tek 12 posto studentica. - Takvo stanje moramo mijenjati. Današnja djeca odrastaju s tehnologijom i ona im je bliska za upotrebu pa tu činjenicu treba iskoristiti. Roditelji bi trebali od najranije dobi na jednak način pristupati odgoju djevojčica i dječaka te nastojati kroz igru razvijati interes djece za tehnologiju i prirodne znanosti bez obzira na spol. Prema brojnim istraživanjima upravo je osnovnoškolsko obrazovanje ključno pri odabiru studija i budućeg zanimanja. Danas su u hrvatskim školama nedovoljno zastupljeni prirodoslovni predmeti i taj segment u budućnosti treba pojačati kako bismo na vrijeme djecu pripremili da lakše mogu odabrati i završiti tehničke studije. Na to nas upozorava alarmantan podatak da na ICT studijima 40 posto studenata odustaje od studija već na prvoj godini. Kao razlog najčešće se navode pretežak ili pogrešno odabran studij. Problem nedovoljnog broja stručnjaka najlakše ćemo riješiti ukoliko osiguramo uvjete da se djevojke i mlade žene češće odluče za razvoj karijere u ICT industriji – istaknula je Kovačević.

26. travanj 2024 17:41