Preporučeno
StoryEditor

Gotovo 160 milijuna kuna bespovratnih EU potpora za 32 poduzetnička projekta i dovršetak investicija od 640 milijuna kuna

05. Listopad 2016.

Ukupno 32 poduzetnička projekta dobila su ove godine gotovo 160 milijuna kuna bespovratnih potpora iz EU fondova, što će u idućih par godina pomoći dovršetak investicija vrijednih ukupno 640 milijuna kuna, izvijestili su u srijedu ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec. Uz pomoć potpora, očekuju se ulaganja u tehnološki i razvoj proizvodnje, nabavu novih strojeva i opreme te gradnju novih pogona i hotela u Hrvatskoj, u kojima bi se otvorilo ukupno oko 500 novih radnih mjesta, rečeno je na predstavljanju projekata, na kojima su bili i poduzetnici koji su dobili potpore na natječajima Ministarstva u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Dobitnici potpora iz različitih su djelatnosti i krajeva Hrvatske. Potporu su primjerice dobili izgradnja hotela Plaža Duće u Omišu, u vlasništvu tvrtke Andro International, gradnja hotela Minerva u Podgori kod Makarske s pratećim sadržajima, u vlasništvu tvrtke Hoteli Medora (bivši Hoteli Podgora), koji su dobili po 10 milijuna kuna. Tvrtka Prostoria iz Svetog Ivana Začretja dobila je potporu od gotovo 5 milijuna kuna za gradnju hale za izradu dizajnerskog namještaja, dok je laboratorij za ispitivanje poljoprivrednih proizvoda i hrane Inspecto iz Đakova i Osijeka dobio 11,2 milijuna kuna bespovratna novca za novi centar za laboratorijska ispitivanja. Tvrtka Bomark Pak iz Ludbrega dobila je 12,7 milijuna kuna potpora za proširenje proizvodnje, Romanof iz Čabra za postrojenje za proizvodnju drvnih peleta dobio je 8 milijuna kuna, a Optiplast iz Siska 6,5 milijuna kuna za gradnju hale i novu tehnologiju.

Čelnik HAMAG-BICRO-a naglasio je da je u tijeku javni poziv za male i srednje poduzetnike za dobivanje malih zajmova od 25 do 50 tisuća eura s kamatnim stopama od 0,5 do 3 posto, kao i da su prije desetak dana promovirali banke i leasing kuće za individualna jamstva što će, po njemu, poduzetnicima olakšati zatvaranje financijske konstrukcije za projekte za koje su dobili bespovratne potpore.

- Uz jamstva HAMAG-a i uz mogućnost sufinanciranja, kamatne bi stope mogle biti i oko nula posto, a do kraja godine planiramo zaključiti i posebnu suradnju s pet odabranih banaka kako bi kamate bile povijesno niske za kreditiranje poduzetnika, najavio je Vrbanec.

Ministar Horvat naglasio je da bez sinergije s HAMAG-om, HBOR-om i HPB-om, Ministarstvo poduzetništva ne bi tako uspješno radilo, ocjenjujući i da je Hrvatska u 2014./2015. propustila uzeti veći dio bespovratnih sredstava iz EU fondova te da će stoga 2016. biti zapravo prva godina u kojoj će brojke povučenih sredstava iz fondova biti veće od onoga što je Hrvatska morala uplatiti EU.

- Sada smo već na razini od oko 8 milijardi kuna povučenih sredstava iz EU fondova, a morali smo uplatiti 3-4 milijarde kuna, kazao je Horvat najavljujući da će se 2017. znatno olakšati, pojednostaviti i ubrzati procedure za prijavu na natječaje i dobivanje potpora.

Uvjeren je i da će to pridonijeti gospodarskom rastu iduće godine u Hrvatskoj od 5 posto, kao i da će tome najveći doprinos, kao i ove godine, dati privatni sektor koji se, kako je kazao, revitalizira.

- Napredak i gospodarski rast može pokrenuti samo privatni sektor odnosno poduzetnici. Oni mogu najviše i zapošljavati, a ako ćemo ovu godinu završiti s više od 100 tisuća novih radnih mjesta, a to je realno, te ako se investicije i povlačenje sredstava iz EU fonda nastave ovim tempom, realno je očekivati da već 2017. završimo s ukupno 180 tisuća novih radnih mjesta što je u konstrukciji buduće vlade premijera (Andreja) Plenkovića, kazao je Horvat.

25. travanj 2024 10:13