Preporučeno
StoryEditor

Grabar-Kitarović: Hrvatsko-kanadski odnosi ne smiju ovisiti o CETA-i

28. Listopad 2016.

U hotelu Sheraton održan je danas poslovni ručak u organizaciji Hrvatsko-kanadske poslovne mreže (CCBN) na kojem u sudjelovali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk.

Veleposlanik je izrazio uvjerenje kako je trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade (CETA) vrlo, vrlo blizu i ustvrdio da je sada pitanje koje si poslovna zajednica mora postaviti ‘koliko će moj posao biti konkurentniji i kako to mogu iskoristiti‘. Hrvatske kompanije okarakterizirao je kao dinamične, inovativne i dobro upravljanje, a CETA-u kao moguć katalizator povećanja gospodarske suradnje.

Predsjednica Grabar-Kitarović je podsjetila da kanadske tvrtke u Hrvatskoj zapošljavaju preko tri tisuće ljudi i ostvaruju preko milijardu kuna godišnjeg prihoda, kao i da bi potpisivanjem sporazuma 98 posto carina bilo uklonjeno i otvoren pristup javnim natječajima u Kanadi. Ipak, upozorila je, hrvatsko-kanadski odnosi ne smiju ovisiti i oslanjati se na potpisivanje CETA-e, pogotovo imajući u vidu da gospodarska suradnja dvaju zemalja nije niti blizu svog optimuma.

Razvoj suradnje vidi u pet  područja: korištenju potencijala hrvatske dijaspore, privlačenju kanadskih tvrtki u Hrvatsku, suradnji u rastućim industrijama, mobilnosti mladeži i inicijativi ‘3 mora‘. Prve poteze vlade nazvala je koracima u pravom smjeru i upozorila da Hrvatska mora pojačati svoju gospodarsku promidžbu, primjerice, naglašavanjem svoje ‘backdoor‘ prednosti, baš kao i Kanada (‘stražnja vrata‘ za ulazak na sjevernoameričko tržište, odnosno u slučaju Hrvatske kao ulaz na tržište srednje i istočne Europe).

25. travanj 2024 17:10