03. siječanj 2017.

Grčić: SDP sprema interpelaciju o radu Vlade vezano za Inu

SDP će do početka proljetnog zasjedanja Sabora (iza 15. siječnja) pripremiti interpelaciju o radu Vlade vezano za Inu i onda će je uputiti u proceduru. Glavni autor interpelacije je bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić, prenosi Novi list.

Grčić tvrdi kako SDP o toj interpelaciji razmišljamo od trenutka kad je Europska komisija zatražila izmjene Zakona o privatizaciji Ine.

- U međuvremenu se dogodilo još nekoliko stvari vezanih za to poduzeće, pa će u interpelaciji sigurno biti riječi i o njima. Tražit ćemo, dakle, očitovanje Vlade o spomenutom zahtjevu Komisije, zatim o namjeri nacionalizacije Ine, kao i o ideji da se dionice u vlasništvu MOL-a otkupe novcem dobivenim prodajom 25 posto HEP-a – rekao nam je jučer Grčić koji posebno upozorava na neprihvatljivost modela prema kojem bi novac namaknut privatizacijom HEP-a poslužio za povratak Ine u hrvatsko vlasništvo.

>>>Sindikati: Ako dođe do privatizacije HEP-a radnici će organizirati štrajk i javnu pobunu

– Na jednoj strani imate HEP, firmu koja godišnje donosi između 1,5 i dvije milijarde kuna dobiti, a na drugoj Inu, koja posljednje tri godine proizvodi po milijardu kuna gubitka. I zašto sad dobro poduzeće prodavati da bi se kupilo ono koje je u lošem stanju? To nema nikakvog smisla. Osim toga, zamislite apsurdnu situaciju, a to je pravno moguće, da MOL proda Hrvatskoj svoje vlasničke udjele u Ini i kupi dionice HEP-a, koje će im onda donositi siguran profit – ističe Grčić.