Preporučeno
StoryEditor

HGK: O višem PDV-u ugostiteljstvu tek nakon analize

09. Studeni 2016.

Turističko poslovno vijeće pri HGK zatražilo je u srijedu odgodu promjene zakona o PDV-u u ugostiteljstvu dok ne budu poznati rezultati analize o utjecaju stope PDV-a na usluge hotela i kampova te konkurentnost turizma, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

"Tražimo odgodu promjene zakona o PDV-u u ugostiteljstvu dok ne budemo imali spremne rezultate analize o utjecaju stope PDV-a na usluge hotela i kampova u Hrvatskoj, i na konkurentnost turizma", ističe član Upravnog odbora HGK i predsjednik Turističkoga poslovnog vijeća Franco Palma, komentirajući poreznu reformu kojom je planirano povećanje PDV-a za usluge u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto.

Analizu je nedavno naručila HGK i njena je izrada u tijeku, ističe Palma.

"Tek kada se dobiju rezultati te analize mogu se donositi utemeljene odluke u vezi s izmjenom stopa PDV-a na smještaj i ugostiteljske usluge. Iz njih će biti vidljiv utjecaj promjene stope na rezultate poslovanja sektora, zaposlenost i ulaganja, a uputit će i na dugoročne učinke koje različite stope mogu imati na daljnji razvoj sektora", istaknuo je Palma.

Naglasio je i kako će predloženo povećanje PDV-a u ugostiteljstvu imati negativan utjecaj na čitav turistički sektor.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici izmjene u zakonu o PDV-u, zajedno s još šest nacrta zakonskih prijedloga, zaključkom izuzela od postupka procjene učinka propisa, uz objašnjenje da se želi ubrzati postupak zakonskih prilagodbi za implementaciju planirane porezne reforme od početka 2017. godine. Osim o PDV-u, iz procedure procjene učinaka tako su izuzeti i nacrti prijedloga novih zakona o porezu na dohodak, o porezu na promet nekretnina te o lokalnim porezima, kao i prijedlozi izmjena i dopuna zakona o doprinosima, trošarinama te o posebnom porezu na motorna vozila.

20. travanj 2024 09:46