Preporučeno
StoryEditor

Histerija oko predsjedničkih izbora lansirala burze u visine, ali cijena zlata je pala

14. Studeni 2016.
Piše:
Trading Room

Iza nas je tjedan koji je obilježen dosta velikom volatilnošću na financijskom tržištu. Na izbor novog američkog predsjednika, tržište je prvotno reagiralo preburno i u srijedu ujutro glavni američki dionički indeksi bili su u minusu preko 5% da bi se tijekom dana oporavili i dan završili u plusu. Očito je da pobjednik izbora nije bio očekivan i tržišta su samo reagirala na neizvjesnost oko svega, ali ne i na ishod, jer su se ubrzo nakon početnog šoka oporavila. Baš kao i u slučaju Brexit-a krajem lipnja. Svi koji su prizivali kataklizmu tržišta a nije ih bilo malo, i ovaj put su ostali s pogrešnim prognozama.

Pogledajmo kako su tjedan završili najpoznatiji globalni dionički indeksi. Svi navedeni indeksi tjedan su završili u plusu i to s najvećim tjednim rastom na godišnjoj razini: S&P 500 3.79%, DJIA 5.36%, NASDAQ 100 1.96%, Nikkei 225 2.78%, DAX 3.98% te FTSE 100 0.56%. Iako ga se smatra sigurnim utočištem u neizvjesnim tržišnim uvjetima, jedini minus na tjednoj razini, od svih značajnijih imovinskih klasa zabilježilo je zlato i to čak -5.86%. Toliko o (ne)sigurnosti. Možda jednom svima postane jasno da je tržište kapitala (dionice) jedina imovinska klasa koja konstantno omogućuje više povrate od svih drugih imovinskih klasa, a da korekcije treba promatrati kao priliku, a ne kao kataklizmu i propast tržišta jer na koncu novi vrhovi se konstantno osvajaju.

Grafikon 1 – Glavni svjetski dionički indeksi

[caption id="attachment_246104" align="alignnone" width="1862"]Grafikon 1 Izvor: TeleTrader WebStation[/caption]

Jedan od prvih dioničkih indeksa u svijetu DJIA (Dow Jones Industrial Average) u kojem se nalazi 30 najznačajnijih industrijskih korporacija u SAD-u imao je najbolju tjednu izvedbu još od prosinca 2011. godine.  S tjednim rastom od čak 5.36%, u četvrtak je postigao i novi vrh svih vremena, od 18.873,66 bodova, nastavljajući tako rastuće tržište još od 2009. godine. A novi vrhovi će se nastaviti osvajati i u budućnosti, sa ili bez prizivatelja propasti tržišta. Jedino je sigurno kako će im se broj smanjivati, kako im se bude povećavalo sudjelovanje na tržištu kapitala.

Optimtrader

Tijekom tjedna nastavlja se sa objavom kvartalnih financijskih izvještaja, a rezultate poslovanja, pratite u našoj redovnoj rubrici Trading Room.

Objava kvartalnih financijskih izvještaja

Objava kvartalnih rezultata poslovanja kompanija sa američkog tržišta bliži se kraju. U proteklim je tjednima korporativni sektor objavio rezultate poslovanja koji su bili bolji od očekivanja uz poneko razočaranje. Donosimo pregled najzanimljivijih kompanija koje su na rasporedu tijekom ovog tjedna. Što nas čeka ovaj tjedan i koje kompanije će objaviti kvartalna financijska izvješća o svom poslovanju, može se pročitati ispod.

Ponedjeljak: Beacon Roofing Supply, Inc. (BECN), Brocade Communications Systems, Inc. (BRCD), Copart, Inc. (CPRT), International Game Technology PLC (IGT), Jack in the Box Inc. (JACK), Palo Alto Networks, Inc. (PANW), Tyson Foods, Inc. (TSN), Vipshop Holdings Limited (VIPS), Xcel Energy Inc. (XEL)

Utorak: Analog Devices, Inc. (ADI), Avangrid, Inc. (AGR), Burlington Stores, Inc. (BURL), Campbell Soup Company (CPB), Cracker Barrel Old Country Store, Inc. (CBRL), Dollar Tree, Inc. (DLTR), Eaton Vance Corp. (EV), Hewlett Packard Enterprise Company (HPE), Hormel Foods Corporation (HRL), HP Inc. (HPQ), Jacobs Engineering Group Inc. (JEC), Medtronic plc (MDT), Patterson Companies, Inc. (PDCO), Qunar Cayman Islands Limited (QUNR), Signet Jewelers Limited (SIG), Urban Outfitters Inc. (URBN), The Valspar Corporation (VAL), Veeva Systems Inc. (VEEV)

Srijeda: Deere & Company (DE) Četvrtak: VeriFone Systems, Inc. (PAY)

Za sve ostale kompanije, objavu kvartalnih izvještaja možete pratiti na Yahoo Finance. Pratite nas na našoj Facebook stranici.

20. travanj 2024 21:31