Preporučeno
StoryEditor

HNB: Gospodarska aktivnost se nastavila povećavati, a likvidnost sustava i dalje vrlo visoka

08. Ožujak 2017.

U priopćenju sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB) istaknuto je da se gospodarska aktivnost na kraju prošle godine nastavila se povećavati, iako nešto blažom dinamikom te je na razini cijele 2016. ostvaren rast od 2,9 posto, a likvidnost sustava i dalje je vrlo visoka.

-Nakon zamjetnog intenziviranja tijekom ljetnih mjeseci, gospodarska aktivnost se i na kraju 2016. nastavila povećavati, iako nešto blažom dinamikom. Na razini cijele 2016. ostvaren je tako rast od 2,9 posto, navodi se u priopćenju.

Trend povećavanja godišnje stope inflacije se nastavio te je ona u siječnju porasla na 0,9.

Uz održavanje stabilnosti tečaja kune prema euru, HNB je na početku 2017. nastavio s izrazito ekspanzivnom monetarnom politikom, pri čemu je prosječni višak likvidnosti tijekom siječnja i veljače dosegnuo povijesno najviše razine, naglašavaju iz HNB-a.

-Udjel inozemnog duga u BDP-u se u 2016. godini snažno smanjio, čime su ublažene vanjske neravnoteže. Dostupni podaci upućuju na to da bi manjak opće države na razini cijele 2016. mogao biti zamjetno niži u odnosu na prethodnu godinu, ali i u odnosu na manjak predviđen rebalansom proračuna, ističu iz HNB-a.

Na sjednici je Savjet razmatrao recentne novčane i gospodarske pokazatelje.

Savjet je na današnjoj  sjednici donio i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti pa je tako Slatinskoj banci odobreno pružanje financijskih usluga vezanih uz izdavanje financijskih instrumenata i skrbništvo nad tim instrumentima.

Uz to, Savjet se suglasio s prijedlogom nadzornog odbora Banke Kovanica, Varaždin da predsjednik uprave te banke i u sljedećem mandatu bude Nicola Ceccaroli, a član uprave Ivan Mužić. Također, Savjet se suglasio i s prijedlogom nadzornog odbora Podravske banke, Koprivnica, da predsjednik uprave i nadalje bude Julio Kuruc, a članica uprave Davorka Jakir.

Savjet je usvojio i odluku o puštanju u optjecaj kovanica kuna i lipa s oznakom kovanja 2017. od 15. ožujka ove godine.

07. svibanj 2024 00:08