07. kolovoz 2016.

Horváth: MOL je vrlo otporan na događanja na tržištu nafte i plina

lider.media
lider.media

Najveći mađarski koncern MOL ne vjeruje u rast cijena nafte i skori oporavak tržišta. Ferenc Horváth, predsjednik uprave MOL zalaže se za snažni razvoj poslovanja rafinerija i benzinskih stanica.  Cijene nafte su nakon 12 godina stagnacije u veljači 2016. godine ponovo krenule rast. Od tada je cijena barela narasla s 30 američkih dolara do 50 američkih dolara po barelu prošlih mjeseci. Sada opet prijeti drastični pad cijena. Zbog svega toga je Hans-Peter Siebenhaar za njemački portal Handelsblatt razgovarao sa predsjednikom uprave kompanije.

Što su razlozi za ponovni pad cijena nafte?

Revolucija proizvodnje nafte iz škriljca kao i izostanak reakcije OPEC, doveli su do prevelike ponude nafte na tržištu. Veći protok i visoke zalihe sirove nafte i naftnih derivata vode sigurno u jednom smjeru: niskim cijenama. Kao što smo vidjeli u posljednje vrijeme, čak i manje od 40 dolara po barelu. Ipak, takva razina cijena na duži period je malo vjerojatna.   Kakav je utjecaj niskih cijena nafte za naftnu i plinsku tvrtku srednje veličine kao što je MOL?

Mi smo s našim modelom proizvodnje nafte i rafinerijskim poslom prilično otporni na tržišna događanja. Ostvarujemo vrlo visoku profitabilnost. Dok je ranijih godina dvije trećine naših prihoda dolazilo od proizvodnje nafte i plina, Upstream, a danas je situacija obrnuta. Rafinerijsko i poslovanje benzinskih stanica, Downstream, raste i nadoknađuje pad profita od proizvodnje nafte i plina.

Koje mjere poduzima MOL u ovim teškim vremenima za proizvođače plina i nafte?

U Downstream poslu, imamo vrlo duboko integrirani portfelj rafinerija, distribucije i petrokemijske proizvodnje, na čijem povećanju učinkovitosti radimo konstantno. Stvaramo nove vrijednosti kroz razvojne projekte u petrokemijskom poslovanju i poslovanju benzinskih stanica. Upravo smo u ponedjeljak preuzeli cijelu mrežu talijanskog konkurenta ENI u Mađarskoj. U protekle dvije godine preuzeli smo sveukupno 450 benzinskih stanica. Trenutno u Srednjoj i Istočnoj Europi posjedujemo više od 2,000 benzinskih stanica.

A kako trenutno izgleda poslovanje vezano za sirovu naftu?

U Upstream – uzvodnom sektoru, imamo prosječnu cijenu manju od sedam američkih dolara po barelu. Prema tom mjerilu smo među najučinkovitijim proizvođačima nafte i plina. No, još imamo pred sobom dosta posla kako bi svoje poslovanje u potpunosti prilagodili tržišnim uvjetima. Uglavnom, niske cijene nafte ne promatramo kao prijetnju, nego kao priliku da učvrstimo naše poslovanje u Upstream sektoru. Upravo smo zbog toga i predstavili program već u 2016. s kojim predviđamo smanjenje troškova poslovanja sa 100 milijuna američkih dolara na 80 milijuna američkih dolara.   Koje cijene nafte očekujete na kraju godine?

Osobno ne predviđam brzi i značajni oporavak cijena nafte u narednom razdoblju. Predviđam da će se cijena za barel nafte Brent kretati između 40 i 60 američkih dolara, zaključio je Horvath u razgovoru.