Preporučeno
StoryEditor

HPB najavio novi krug dokapitalizacije

28. Veljača 2017.

- Odlični rezultati Hrvatske poštanske banke ne predstavljaju više iznenađenje. Nakon rekordne 2015. u 2016. smo ostvarili još bolje rezultate. Neto dobit od 180 milijuna kuna, 46% više nego prethodne godine i operativna dobit 20% veća u iznosu od 385 milijuna kuna, ostvareni su uz snažan rast tržišnih udjela u svim najvažnijim kategorijama, 33 tisuće novih tekućih računa i 1500 poslovnih računa, rekao je u utorak predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić predstavljajući rezultate poslovanja u prethodnoj godini.

- Operativna dobit 385,4 milijuna kuna, 19,8% više nego 2015. - Neto dobit 180,2 milijuna kuna, 46,2% više nego 2015. - Najviši rast aktive u posljednjih 5 godina, 9,3% na 19,4 milijardi kn - Rast tržišnih udjela HPB-a u svim segmentima - imovini, kreditima, depozitima - Skok stambenih više od 50% - Razina kreditiranja korporativnih klijenata povećana 11,5% - Efikasnost: C/I pokazatelj 53,3%, najbolji u zadnjih 12 godina - Uspješna prodaja 1,7 milijardi kuna nenaplaćenih potraživanja

Najavio je pritom novi krug dokapitalizacije s obzirom na to da im raste tržišni udio.

- Ako banka želi nastaviti dobre trendove, potreban nam je i svježi kapital. Imali smo 4,98% tržišnog udjela, a ako se on popenje na 5%, raste nam i potreba za kapitalom za jedan i pol postotni poen. Stoga trenutno pregovaramo s većinskim i manjinskim vlasnicima i vodimo računa o rastu kako ne bismo prije dokapitalizacije prešli pet posto tržišnog udjela, kazao je Vuić te objasnio da bi u slučaju naglog rasta banka i Uprava bili u prekršaju, a dodatan izazov predstavlja i činjenica kako podaci s tržišta dolaze s dva mjeseca zakašnjenja.

Konkretnih informacija o tome koliki bi iznos bio u pitanju zasad nemaju, no kako je dosad HPB uvijek bila slabije kapitalizirana od prosjeka tržišta, a dosadašnje dokapitalizacije prelazila tek nešto više od predviđenog minimuma, želja im je značajno premašiti limit i osigurati se za barem iduće tri godine.

>>>HPB 2016. završio sa 180,2 milijuna kuna neto dobiti, čak 46 posto više nego godinu dana ranije

Što se tiče planova za tekuću godinu, HPB je spreman nastaviti proces jačanja tržišne pozicije i stvaranja najveće mreže poslovnica. Tako će se broj financijskih kutaka u poštanskim uredima u okviru projekta ‘Banka u pošti‘ povećati na više od 150. U tom svjetlu, s od preko 200 poslovnica za pružanje bankarskih usluga HPB će imati najveću mrežu poslovnica u Hrvatskoj.

Velikim rezultatima HPB-a doprinijelo je i širenje digitalnog poslovanja budući da su usluge poput mHPB, SuperSmart HPB račun i online zahtjev za kredit privukli mnogo novih klijenata. Osim klijenata, HPB je dobio i nagradu za tehnološki najnapredniju banku u zemlji, a aplikacija SuperSmart HPB priskrbila im je nagradu SoMo Tech za najbolju moblinu aplikaciju.

Detaljnije rezultate poslovanja možete pogledati ovdje:

>>>Prezentacija - rezultati Q4 2016 - press konferencija

20. travanj 2024 11:55