Preporučeno
StoryEditor

Hrvatska je postala blagdanska ‘Zona besplatnog čitanja‘

07. Prosinac 2016.

Ljubitelji knjige zapamtit će dobro ovogodišnji dolazak Svetog Nikole jer upravo na datum njegovog smucanja oko čizmica Hrvatska je postala Zona Besplatnog Čitanja. Virtualna knjižnica s više od 100 000 naslova iz cijeloga svijeta u koju se ulazi kroz aplikaciju Croatia Reads postala je dostupna za korištenje svim građanima i posjetiteljima Hrvatske tijekom blagdana koji predstoje.

Ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države, piše Buro 247.

Besplatna aplikacija Croatia Reads ili po naški Hrvatska Čita omogućuje čitanje knjiga iz cijelog svijeta bez članske iskaznice i posebnog koda. Hrvatska je ovom aplikacijom postala zemlja u kojoj je pristup pisanoj riječi i znanju pravo svakog čovjeka, a ne privilegija vezana za institucije. To pravo moći će osim hrvatskih građana tijekom ovih blagdana moći koristiti i brojni turisti kojima su, uz publicistiku i beletristiku, na raspolaganju turistički vodiči na raznim svjetskim jezicima.

- Ne smije biti važno da li ste član institucije i da li živite u gradu s knjižarama i knjižnicama kako biste imali pristup knjigama.Još uvijek pristup knjizi ovisi o tome gdje se nalazite i kojoj instituciji pripadate. Još uvijek čitamo ono što nam drugi diktiraju a ne ono što sami otkrivamo. Još uvijek jako mali broj pisaca dobije šansu objaviti napisano. Kada se knjige otvore u digitalnom formatu, stvaraju se nove mogućnosti koje svako evolvirano društvo treba maksimalno iskoristiti. Danas smo ostvarili taj cilj, i da radost bude veća, ovaj dar besplatnog i slobodnog čitanja Hrvatska poklanja svojim stanovnicima i posjetiteljima na dan Svetog Nikole, kazala je voditeljica projekta Mirela Rončević za Buro 247.

19. travanj 2024 23:15