Preporučeno
StoryEditor

Hrvatska primljena u Stratešku alijansu nacionalnih kongresnih ureda Europe

16. Prosinac 2016.

Hrvatska je postala 25. članicom Strateške alijanse nacionalnih kongresnih ureda Europe (Strategic Alliance of the National Convention Bureaux of Europe), izvijestili su u petak iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Riječ je o udruženju kojemu je cilj jačanje razmjene znanja i partnerske suradnje među zemljama članicama, a koje također raspravlja o brojnim projektima te istraživanjima vezanim uz kretanja kongresne ponude. Europa je, inače, vodeća destinacija kongresnog turizma u svijetu, a jedan od glavnih ciljeva udruženja zadržavanje je te pozicije i u budućnosti.

>>>Poslovni i kongresni turizam donose četvrtinu ukupnog međunarodnog turizma. A gdje je Hrvatska?

Zadnji krug pregovora hrvatskog pristupanja udruženju održan je tijekom posljednjeg sastanka Alijanse u Rigi, u travnju ove godine, a  Hrvatska će kao punopravna članica sudjelovati već na sljedećem sastanku Strateške alijanse nacionalnih kongresnih ureda Europe, 26. i 27. siječnja 2017. godine u Firenci.

Zadnji krug pregovora hrvatskog pristupanja udruženju održan je tijekom posljednjeg sastanka Alijanse u Rigi, u travnju ove godine.

U priopćenju se prenosi i izjava direktora Glavnog ureda HTZ-a Ratomira Ivičića kako se poslovni ili MICE turizam u hrvatskim okvirima često spominje kao važan turistički proizvod koji znatno može utjecati na produljenje turističke sezone te je kao takav uključen u projekt "Hrvatska 365".

"Ovaj proizvod svoje mjesto ima i u Strategiji razvoja hrvatskog turizma, u sklopu koje je definiran kao jedan od deset ključnih proizvoda na temelju kojih se predviđa strateški razvoj hrvatskog turizma. Kreiran je i Nacionalni program razvoja kongresne ponude, koji predstavlja zajednički okvir za djelovanje različitih dionika razvoja tog turističkog proizvoda. Sigurno je da će ovo članstvo dodatno podići sveukupne aktivnosti na višu razinu. Hrvatska je destinacija koja u tom segmentu može ponuditi nešto novo, jer smo relativno neotkrivena destinacija kada je MICE turizam u pitanju i to je naša glavna prednost koju možemo i moramo iskoristiti", naglašava Ivičić. Dodaje kako u Hrvatskoj, ipak, postoje destinacije koje su se snažno profilirale u segmentu kongresnog turizma, poput Zagreba, Opatije, Splita i Dubrovnika.

03. svibanj 2024 03:22