Preporučeno
StoryEditor

Hrvatska prva u regiji otvara polikliniku s najsuvremenijom tehnologijom za liječenje karcinoma vrijednom 10 milijuna eura

22. Rujan 2016.

Poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma pomoću radioterapije, radiokirurgije i kemoterapije, Radiochirurgija Zagreb, koja će krajem godine otvoriti svoja vrata u Svetoj Nedelji, bit će prva takve vrste u regiji, a sve zahvaljujući jamstvu HAMAG BICRO-a te investiciji HBOR-a i Unicredit leasinga koji su pomogli u financiranju ovog više od 10 milijuna eura vrijednog projekta.

- Radiokirurgija je novo oružje u rukama liječnika za kugu 21. stoljeća koje omogućuje ljudima ne samo život, nego kvalitetan život, rekao je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj buduće poliklinike Radiochirurgia Zagreb na današnjem predstavljanju najnovije tehnologije za liječenje karcinoma.

Iskusni kirurg Schwarz izložio je porazne statistike prema kojima u Hrvatskoj godišnje od karcinoma oboli 25 000 ljudi, a otprilike 14 000 oboljelih ne preživi ovu bolest.

- Dakle, godišnje gubimo jedan grad mladih ljudi veličine Samobora, Makarske ili Rovinja. Uzrok tome je relativno loša rana dijagnostika i loše navike građana što se tiče zdravstvenih kontrola i pregleda, objasnio je prof. dr. sc. Schwarz izrazivši želju za sklapanjem sporazuma s državnim i privatnim osiguranjima kako bi poliklinika postala dio hrvatskog zdravstvenog sustava, a njihove usluge dostupne što širem krugu pacijenata u Hrvatskoj i u susjednim državama.

Radiokirurgija ima mnoge prednosti pred drugim metodama liječenja malignih bolesti - karcinom se uništava bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Operacija se obavlje snopom visoko preciznih i posebno usmjerenih i doziranih zraka, tretman ne traje dugo, obavlja se u dnevnoj bolnici, što znači da nakon postupka pacijent odmah može ići kući. Prednost je i što se vrlo precizno uklanjaju multiple metastaze te karcinomi na teško dostupnim mjestima.

Strateški partneri poliklinike Radiochirurgia Zagreb su američka tvrtka Varian, koja je razvila EDGE sustav za radioterapiju i radiokirurgiju, te njemačka tvrtka Siemens Healthineers čiji će se CT, MR i ultrazvučni uređaji koristiti za dijagnostiku. Prednosti uređaja i sustava za rano otkrivanje i tretiranje karcinoma predstavili su Neven Carev, direktor Siemens Healthcarea i Jean Luc Devleeschauwer, predsjednik Variana za EMEAI i CIS regiju.

23. travanj 2024 15:16