24. rujan 2016.

Hrvatska prvi put nakon Domovinskog rata zabilježila deficit u trgovini sa Srbijom

lider.media
lider.media

Hrvatska je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila trgovinski deficit u robnoj razmjeni sa Srbijom u iznosu od 12 milijuna eura, otkrivaju podaci srpskog Republičkog zavoda za statistiku prema kojima naši susjedi bilježe suficit i s drugim bivšim jugoslavenskim republikama: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. Hrvatska je u navedenom  razdoblju u Srbiju izvezla robe u vrijednosti 244 milijuna eura, a iz Srbije uvezla 256 milijuna eura.

Šef udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago kaže da je riječ o očekivanom trendu uvoza hrane uslijed "devastacije" hrvatskih proizvođača mlijeka i drugih poljoprivrednih proizvoda za kojima raste potražnja tijekom turističke sezone.

- Riječ je o tome da se posljednjih četiri, pet godina sustavno ne radi na afirmaciji izvoza i smanjenju uvoza. Naši poljoprivredni proizvodi, od mlijeka nadalje devastirani su, pa je normalno da se uvozi iz tih zemalja, rekao je Darinko Bago za tportal.

Bago je dodao da Hrvatska jača u uvozu i izvozu kao tranzitna ekonomija jer robu uvezenu iz Europske unije prosljeđuje u susjedne zemlje prilikom čega se stvara mala novostvorena vrijednost.

- Slika je sve u svemu jako problematična. Tu je i priča o rastu turizma. Većina je turista u privatnom smještaju i to su ljudi koji kod nas kupuju uvoznu robu. Oporavka potrošnje kod nas nema jer troše stranci, a mi zapravo radimo za susjedne zemlje - rekao je.