Preporučeno
StoryEditor

Hrvatska šesta prema naplati PDV-a u Uniji

08. Rujan 2016.

Nevjerojatna je slučajnost zasigurno htjela da Komisija tjedan nakon što je Apple opalila kaznom od 13 milijardi eura za izbjegavanje plaćanja poreza objavi izvješće o količini nenaplaćenog PDV-a u Europskoj uniji. Nije izravno povezano, ali inspiracija je jasna. Prema posljednjem istraživanju, golemih 160 milijardi eura izgubljeno je tijekom 2014. zbog sumnjivih poreznih praksi. Ono što se službeno naziva ‘PDV nesrazmjer‘ (razlika između očekivanog i stvarno prikupljenog PDV-a) tako se tvrdoglavo opire mjerama za suzbijanje iz godine u godinu. U Komisiji su odmah iskoristili rezultate istraživanja kao argument njezine dugotrajne želje za općim remontom sustava PDV-a u Europskoj uniji, odnosno za ‘gurkanje‘ država članica prema formiranju jedinstvenog područja PDV-a iscrtanog u Akcijskom planu. Usprkos raznim mjerama, zaključuje europska egzekutiva, nalazi izvješća ukazuju na potrebu dubljih reformi.

Talijani s najvećim manjkom

Prema apsolutnom kriteriju Italija je uvjerljivi pobjednik s čak 36,9 milijardi eura manjka u blagajni, a u relativnim kriterijima prva je Rumunjska s nerazmjerom od 37,9 posto nenaplaćenog poreza. Najuredniji platiše su u Švedskoj, tamo je ‘rupa‘ zanemarivih 1,2 posto, a porezno pun razumijevanja Luksemburg, čuda li čudnog, ima najmanji iznos nenaplaćenog poreza, tek 147 milijuna eura. Hrvatska, prvi put uvrštena u to istraživanje, jedna je od najboljih članica u tom području usprkos uvriježenom dojmu, nesrazmjer je 8,67 posto, odnosno pet posto manji od europskog prosjeka. Bolje, inače, stoje samo Belgija (8,39 posto), Slovenija (8,14), Finska (6,92), Luksemburg (3,8) i Švedska.

Reforma sustava

Ukupni zaključak izvješća je da se osjetni pomak može napraviti samo ako države članice pristanu na pojednostavnjivanje trenutačnog sustava PDV-a te ga učine otpornijim na prijevare i otvorenijim poduzećima. U usporedbi s 2013., nesrazmjer je ipak smanjen, za 2,5 milijardi eura, ali rezultati po članicama pokazuju velike varijacije, a i ukupni je iznos još uvijek golem. Njih 18 pokazalo je napredak, ali osam je prikupilo manje poreza nego godinu ranije. U svrhu daljnjeg jačanja borbe protiv porezne prijevare i evazije, Komisija namjerava predstaviti legislativu tijekom sljedeće godine kojom bi ponovo uspostavila načelo naplate PDV-a na prekograničnu trgovinu unutar EU. Prijevare u tim transakcijama iznose 50 milijardi eura u ukupnom iznosu nerazmjera, a novi sustav trebao bi smanjiti takve prljave rabote za čak 80 posto (oko 40 milijardi eura).

17. travanj 2024 14:40