Korona i biznis
27. veljača 2017.

Hrvatski Uber uveo digitalni fiskalni račun kroz e-mailove korisnika

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Hrvatski Uber predstavio je aplikaciju za izdavanje digitalnih fiskaliziranih računa kroz e-mail korisnika, posebno dizajniranu za domaće tržište.

Naime, do sada su se računi fiskalizirali ručno u vozilu, što je u najmanju ruku predstavljalo gubitak vremena, jer su vozači morali nakon svake odrađene vožnje nekoliko minuta morali parkirati vozilo i fiskalizirati račun.

>>>Svatko može otvoriti j.d.o.o. i zaposliti ljude kao Uberove vozače

Adaptacijom Uberove aplikacije, fiskalizacija računa događat će se u pozadini nakon završene vožnje.

- Na adaptaciji se intenzivno radilo proteklih šest mjeseci kako bi računi koji se izdaju kroz aplikaciju u potpunosti odgovarali zahtjevima hrvatskog zakonodavstva- kažu u Uberu.

- Uberova aplikacija ista je u cijelom svijetu, a s promjenama koje su napravljene isključivo za Hrvatsku pokazali smo koliko je naše tržište važno Uberu. Radi se o jedinstvenoj prilagodbi aplikacije ove vrste u Europi. Ovom inicijativom još jednom potvrđujemo koliko su nam važni transparentnost, sljedivost i poslovanje u skladu sa zakonima. Promjena donosi prednosti i vozačima i korisnicima i Poreznoj upravi. Izdavanjem digitalnih fiskalnih računa našim partnerima-vozačima ukupno smo uštedjeli 10 milijuna kuna na godišnjoj razini- rekao je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

U sljedećih nekoliko tjedana vozači Ubera postupno će prelaziti na digitalni oblik izdavanja računa, a cilj je do početka travnja potpuno zamijeniti korištenje fiskalnih blagajni.

Sljedeći korak o kojem Uber u Hrvatskoj razmišlja potpuno je povezivanje i suradnja s Poreznom upravom kako bi partneri-vozači direktno preko aplikacije mogli slati svoje porezne prijave. Taj je model već uveden u Švedskoj i Estoniji koje su prepoznale potencijal digitalnih platformi u želji da postignu potpunu financijsku transparentnost.