Preporučeno
StoryEditor

Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum otvara vrata hrvatskim tvrtkama na tržište od 45 milijuna stanovnika

01. Studeni 2016.
Piše:
lider.media

Počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj i čelni čovjek Ukrajinske gospodarske komore u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, koji je prošli tjedan imenovan i predsjednikom Ukrajinske gospodarske Komore i za Sloveniju, Ivica Pirić organizirat će do kraja godine Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum u Kievu koji će, kako očekuje, otvoriti hrvatski i ukrajinski premijeri.

Tema Foruma će biti prehrambena industrija i proizvodnja te mogućnosti za povećanje trgovine i izlaska na ovo veliko tržište. Pirić očekuje da će na forumu sudjelovati oko 25 do 30 naših vodećih tvrtki iz ovog sektora, piše Agrobiz.

Na Forumu će osim poslovnih razgovora biti i izlaganje proizvoda odnosno naše će tvrtke prezentirati svoje proizvode. Pirić napominje da u Ukrajini gotovo i nema hrvatskih proizvoda, tek je Podravka malo zastupljena.

- Obzirom da sam već obavio razgovor sa najvećim trgovačkim lancima supermarketa i lanaca dućana koji u ponudi imaju nešto ekskluzivnije prehrambene proizvodnje mogu reći da postoji ogroman interes za našim proizvodima. U prvom redu mislim na pršut, sireve, pancete, kulen, maslinovo ulje, vina, razna alkoholna pića, ali i riblje konzerve, ajvar, masline, različite riblje prerađevine, janjetinu itd. Ukrajinski narod ima jako slične načine prehrane kao i mi, a naših proizvoda nema na tom tržištu i mislim da imamo ogromnu šansu da se na njemu pojavimo i budemo konkurentni te potaknemo robnu razmjenu.

Na Forumu će biti razni ljudi iz vlasti i iz biznisa, a našim će tvrtkama biti omogućeno da razgovaraju sa najvećim distributerima i trgovcima. Potencijali su veliki, jer zemlja koja ima 45 milijuna stanovnika i slične prehrambene navike bi morala i trebala biti interesantna za naše proizvođače.

- Naša sadašnja razmjena je oko 50 milijuna dolara, što je jako malo obzirom na potencijal. Primjera radi, naša susjeda, Srbija, ima oko 300 milijuna dolara robnu razmjenu sa Ukrajinom, a ranije dok je izvozila više njihova tvornica posuđa Metalac imali su razmjenu od čak milijardu dolara, kaže Pirić inače bivši nogometaš koji je veliki dio karijere proveo u kijevskom Arsenalu.

Interesantno, Ukrajina je prošle godine bila prva u svijetu po izvozu pšenice i kukuruza. Jaka je u proizvodnji suncokretovog ulja, umjetnog gnojiva, metala, uglja, stoga Pirić vjeruje da hrvatskim tvrtkama može biti dosta toga interesantno za kupovanje roba na ovom tržištu. Istraživanja tržišta pokazala su kako su ovdje veliki potencijali za naše tvrtke ali i zemlju.

- Vjerujem da će se na Forumu pojaviti naše najveće kompanije i da će Forum rezultirati i prvim velikim ugovorima za izvoz, ali potencijalno i za neke druge oblike suradnje.

Naime, do ulaska Hrvatske u EU iz Ukrajine je svaki tjedan letjelo po nekoliko čartera na naše more pa nema razloga da tako opet ne bude. Tim više što bi Ukrajincima uskoro trebala biti ukinuta viza za Europsku Uniju. U Kijevu će na Forumu biti prisutna i tvrtka koja će omogućiti Ukrajincima da istraže mogućnosti ulaganja u Hrvatsku na velikim i malim projektima. Kako Pirić tvrdi, postoji veliki interes za ulaganja, ali mnoge tvrtke i biznismeni, na žalost, nemaju dobra iskustva kod nas jer su bili suočeni sa brojnim barijerama, posebice birokratskim.

- Siguran sam da dolazak naših tvrtki i proizvoda na ukrajinsko tržište može biti dobra odskočna daska za otvaranje vrata hrvatskim proizvodima i u drugim zemljama s kojima Ukrajina graniči, optimistično poručuje Ivica Pirić.

26. travanj 2024 12:49