Preporučeno
StoryEditor

HUB: Upozoravali smo na mogući problem konverzije, sada je sve na pravosuđu

16. Rujan 2016.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Arbitražni postupak koji je prva protiv RH pokrenula talijanska Unicredit banka, pokrenuo je lavinu, koja se mogla i očekivati, obzirom da su sve inozemne banke koje posluju kod nas zbog konverzije švicaraca još lani najavile da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske. Ukupno mogu tražiti osam milijardi kuna, a ovo Unicreditovo je prvo u nizu. I dok se bivši minstar financija Boris Lalovac iščuđava kako su banke bahate jer udaraju na državu u kojoj dobro zarađuju, i ostale banke pripremaju postupk.

Iz  Hrvatske udruge banaka (HUB) poručuju kako su banke u nekoliko navrata pokušale naći rješenje koje bi bilo socijalnom usmjereno i u interesu poreznih obveznika.

- Prije donošenja zakona o konverziji banke su upozoravale i Ministarstvo financija i Vladu i Sabor RH da predloženi zakon nije u skladu s pravnom stečevinom EU, niti bilateralnim sporazumima obvezjućim za države potpsinice. No, zakon je ipak donesen, konverzija je provedena, a svi daljnji koraci sada su u domeni domaćeg i stranog pravosuđa – poručuju iz HUB-a.

Banke su u nekoliko navrata u prvoj polovici 2016. izrazile želju za razgovorom s predstavnicima Vlade RH s ciljem pronalaženja rješenja o podjeli troška konverzije CHF kredita. Da se postigao dogovor i pronašlo rješenje, nestali bi i razlozi za nastavljanjem pravnih postupaka. Umiješala se naravno i dnevna politika pa je bivšem ministru SDP-ove vlade kontrirao HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji kaže da su SDP-ovci prouzročili sadašnje probleme s bankama. Lalovac uzvarća da je trebalo pokrenuti postupak poništenja ugovora s Italijom na temelju kojih je pokrenuta arbitraža, a koji su u neskladu s pravom EU.

Ni Europska komisija nije sklona načinu na koji je Hrvatska riješila konverziju švicaraca u druge valute, pa je pokrenut i postupak protiv hrvatske Vlade zbog povrede pravne stečevine.

Ministarstva financija, vanjskih poslova i pravosuđa uključila su se u rješavanje ovog problema, a za samu proceduru zaduženo je Državno odvjetništvo koje će voditi razgovore pred sudom gdje je ova prva tužba i predana. Kovač je poručio kako im je interes zaštiti građane koji su se zadužili i jasno poručiti da je način na koji je sve lani izvedeno bio populistički i nedovoljno promišljen pa zato sada imamo prve tužbe i moramo se potruditi kako umanjiti štetu za državni proračun.

Addiko bank, bivša Hypo-Alpe-Adria, odgovara da još razmatra sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju. Iz Raiffeisenbank Austria (RBA) prenijeli su odgovor svoje matične banke, austrijske Raiffeisen Bank International AG u kojem stoji da su lokalne banke osporile pred Ustavnim sudom RH ustavnost toga zakona, a misli se na Zakon o potrošačkom kreditiranju.

Do sada je, u točno godinu dana stupanja na snagu Zakona o potrošačkom kreditiranju koji je omogućio konverziju kredita u švicarcima, zahtjev za konverziju provelo oko 94 posto dužnika, dodao je ministar financija Zdravko Marić.

Interesantno da Nikša Valjalo, pravni zastupnik u Udruzi Franak koja je pokrenula cijelu priču oko švicaraca i krenula u borbu s moćnim bankama, nema baš nikakvog komentara na cijelu situaciju.

- Nemam riječi – tri puta je ponovio Valjalo.

19. travanj 2024 07:23