Preporučeno
StoryEditor

HUP: Državne tvrtke moraju se depolitizirati i profesionalizirati!

29. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izrazila je u četvrtak zabrinutost informacijama o mogućem političkom trgovanju pozicijama u državnim tvrtkama te poručila da se državne tvrtke moraju depolitizirati i profesionalizirati.

- Hrvatska udruga poslodavaca zabrinuta je informacijama o mogućem političkom trgovanju pozicijama u državnim tvrtkama, navodi se u priopćenju HUP-a.

Iz udruge poslodavaca podsjećaju kako su više puta, pa i u dokumentu sa sedam ključnih pitanja upućenih strankama uoči izvanrednih parlamentarnih izbora, naglašavali da upravljanje državnom imovinom treba biti izuzeto od političkih utjecaja.

- Državne tvrtke moraju se depolitizirati i profesionalizirati te se na svim pozicijama, od vrha do najnižih razina, moraju zapošljavati isključivo ljudi koji su kompetentni i sposobni, a ne oni koji su politički ili na bilo koji drugi način podobni ili nekome bliski. U tom smislu smatramo da predstavnici nacionalnih manjina ne bi trebali dobivati mjesta u upravama državnih tvrtki temeljem političkih dogovora, naglašavaju iz HUP-a.

Istodobno, kako ističu, "država mora svim svojim građanima omogućiti jednake prilike i niti jedan pripadnik bilo koje nacionalne manjine ne bi zbog te svoje pripadnosti trebao biti onemogućen u dobivanju posla za koji je najbolji kandidat, temeljem svojih kompetencija, znanja i iskustva".

- Hrvatska udruga poslodavaca apelira na sve političke aktere koji će formirati novu Vladu da i pri imenovanju svojih predstavnika na političke funkcije u državnoj upravi vode računa o stručnosti i dokazanoj sposobnosti za obavljanje složenih zadataka koji su pred njima. Situacija u kojoj se nalazimo traži najvišu moguću razinu odgovornosti u obnašanju vlasti, a ona prije svega treba uključivati odabir najkvalitetnijih, a ne najpodobnijih ljudi, zaključuje se u priopćenju HUP-a.

Potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u srijedu je, nakon konzultacija kod predsjednice Republike o mandataru za sastavljanje nove Vlade, izjavio kako je prirodno da u HEP-u, Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama budu predstavnici srpske zajednice.

Nacionalni kriterij ne treba biti prepreka za zapošljavanje, dodatno je u četvrtak objasnio tu izjavu Pupovac, ističući i kako njegova izjava nakon konzultacija ne znači da SDSS u pregovorima s HDZ-om traži nacionalne kvote.

16. travanj 2024 16:22