Preporučeno
StoryEditor

HUP podržava odluku ministra Marića o ukidanju Jedinstvenog okvirnog kontnog plana

26. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Hrvatska udruga poslodavaca podržala je odluku ministra financija Zdravka Marića prema kojoj Ministarstvo financija predlaže Izmjene i dopune zakona o računovodstvu kojima se ukidaju odredbe o obveznoj primjeni Jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP) i njegove primjene od 1. siječnja 2017. godine. Na ovaj način prihvaćeni su prijedlozi HUP-a koji su komunicirani prema predlagatelju već dulje vrijeme pisanim putem, ali i zajedničkim sastancima na kojima su dodatno argumentirani naši stavovi.

HUP je više od godinu dana apelirao na nužnost za odustajanjem od uvođenja JOKP-a iz niza razloga. Isticali su da bi implementacija JOKP-a zahtijevala značajna materijalna sredstva poduzetnika, pogotovo srednjih i velikih poduzetnika. Za najveće tvrtke ovaj iznos dosezao bi višemilijunske iznose. Sama implementacija bi uzrokovala dugotrajne višemjesečne pripreme za uvođenje novih softverskih rješenja što bi posljedično iziskivalo od poduzetnika osiguranje  dodatnog angažmana vlastitih radnika, ali i vanjskih suradnika. Uvođenje jedinstvenog okvirnog kontnog plana ne doprinosi povećanju konkurentnosti ni transparentnosti u hrvatsko gospodarstvo. Zbog svih navedenih troškova koji su mogli biti prouzročeni implementacijom JOKP-a, neminovno bi došlo do smanjenog opsega  investicija u razvoj, a zacijelo bi dovelo i do zastoja  projekata značajnih za poslovanje poduzetnika.

"Smatramo da su postojeći kontni planovi prilagođeni potrebama hrvatskog zakonodavstva i internog managementa, ali i da u potpunosti, jednoznačno i na transparentan način osiguravaju izvještavanje u skladu s računovodstvenim standardima (HSFI i MSFI). S obzirom da uvođenje JOKP-a ni na koji način nije doprinosilo uvođenju reda ili unapređenju poslovanja, dok je istodobno nametalo značajne nove troškove ionako preopterećenom gospodarstvu, odustajanje od namjere njegova uvođenja je jedina ispravna odluka", zaključuju u HUP-u.

Podsjećamo, Ministarstvo financija u srijedu je u javnu raspravu uputilo prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu kojim bi se ukinula obveza primjene jedinstvenog okvirnog kontnog plana. Ministarstvo je sve zainteresirane pozvalo da svoja mišljenja i prijedloge na predložene izmjene dostave do 9. studenog. Kao najvažniju izmjenu iz Ministarstva ističu "ukidanje obvezne primjene jedinstvenog okvirnog kontnog plana s obzirom da bi njegova obvezna primjena iziskivala značajne troškove poduzetnicima zbog izrade novih informatičkih rješenja te mogućeg negativnog utjecaja na rezultat poslovanja poduzetnika (blokiranje većine projekata)".

20. travanj 2024 14:02