19. listopad 2016.

HUP: Poslodavci od nove Vlade očekuju da bez oklijevanja krene u provedbu reformi

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od nove Vlade očekuje provođenje reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast te obnovu socijalnog dijaloga, priopćeno je u srijedu iz HUP-a.

- Poslodavci od nove Vlade očekuju da bez oklijevanja krene u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast, navodi se u priopćenju HUP-a.

Podsjećaju kako je HUP uoči izvanrednih izbora svim strankama ukazao na prioritete s čijim rješavanjem treba početi odmah u prvoj godini mandata. To su fiskalna konsolidacija, reforma javne uprave i pravosuđa, uklanjanje administrativnih barijera i drugih opterećenja gospodarstva, povećanje efikasnosti državnih tvrtki i korištenja državne imovine te modernizacija obrazovnog sustava.

- Rast koji sada ostvarujemo je pozitivan, ali nedovoljan i uvelike ovisan o vanjskim okolnostima. Reforme je lakše provoditi u ovakvoj situaciji kada gospodarstvo i optimizam građana rastu te se od njih se nipošto ne smije odustati. Upravo zato što uoči velike krize, a ni tijekom nje, nismo htjeli provoditi reforme ona nas je pogodila tako jako da ćemo posljedice još dugo osjećati jer značajno zaostajemo ne samo za najrazvijenijim članicama EU već i za zemljama tzv. nove Europe, poručuju iz HUP-a.

Nakon što je privatni sektor najvećim dijelom tijekom krize odradio restrukturiranja zahvaljujući čemu su tvrtke uspjele održati i poboljšati svoju konkurentnost i iskoristiti prilike koje je donio oporavak izvoznih te sada domaćeg tržišta, sada na redu je javni sektor, izjava je glavnog direktora HUP-a Davora Majetića u povodu imenovanja nove Vlade.

- Bez reformi javnog sektora koje uključuju i reforme sustava obrazovanja, zdravstva i pravosuđa Vlada neće moći ispuniti svoje gospodarske ciljeve. U sadašnjim okolnostima i bez potrebnih promjena rast ne može biti veći od postignutog niti može biti dugoročno održiv. U interesu je svih hrvatskih građana, a ne samo poslodavaca, stvaranje povoljnijih uvjeta poslovanja i poticajnije investicijske klime. Samo na taj način moguće je doći do novih radnih mjesta i viših primanja što će rezultirati manjim brojem odlazaka hrvatskih građana, posebice mladih, na rad u druge zemlje i pridonijeti demografskoj obnovi Hrvatske, ističe Majetić.

HUP je također pozvao budućeg premijera Andreja Plenkovića i članove Vlade da obnove i unaprijede socijalni dijalog, koji je za prethodne dvije vlade bio značajno narušen, te ponovno vrate primjerenu poziciju i važnost Gospodarsko socijalnom vijeću unutar kojega bi Vlada, poslodavci i sindikati trebali zajednički raditi na rješavanju ključnih problema. Mandatar Andrej Plenković u srijedu je predstavio program i sastav 14. Vlade, za koje je zatražio povjerenje Hrvatskog sabora.