Preporučeno
StoryEditor

Iako je u ožujku zaposlenost pala u evidencijama HZMO-a više osiguranika

11. Travanj 2017.

Premda službena statistika govori o smanjenju broja zaposlenih, posljednji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) ukazuju na rast broja osiguranika u ožujku u odnosu na veljaču za jedan posto, odnosno za 14 tisuća osoba, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

 Iz RBA pritom podsjećaju na značajne metodološke razlike obrade podataka dviju institucija, koje ne dopuštaju usporedivost podataka, zbog čega ih je, ističu, potrebno promatrati s određenim analitičkim oprezom.

Posljednji, privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o broju zaposlenih u veljači ove godine, naime, ukazuju na pogoršanja u odnosu na prethodni mjesec, odnosno na pad broja zaposlenih za 1,2 posto ili 15 tisuća osoba, na 1,32 milijuna.

U usporedbi s istim mjesecom lani, pak, broj zaposlenih je za 1,8 posto niži, pri čemu valja naglasiti, kažu iz RBA, da je DZS revidirao, odnosno objavio konačne podatke o broju zaposlenih za 2016. godinu, dok su podaci od početka ove godine privremeni te je utoliko i manjkava usporedba na godišnjoj razini.

S druge strane, prema posljednjim podacima HZMO-a, u ožujku ove godine ukupan broj osiguranika iznosio je 1,45 milijuna, što je za preko 14 tisuća osiguranika više u odnosu na veljaču i predstavlja mjesečni rast od jedan posto.

>>>Preokrenut trend u veljači: U evidenciji HZZ-a 238.934 nezaposlenih, pad od 2,1 posto u odnosu na siječanj

Štoviše, u ožujku je potvrđen i rast broja osiguranika na godišnjoj razini koji neprekidno datira od ožujka 2015. godine, kažu analitičari RBA, navodeći da je u odnosu na ožujak 2016., broj osiguranika u trećem mjesecu ove godine rastao za gotovo 27 tisuća. To predstavlja godišnji rast od 1,9 posto, i to 25. mjesec zaredom.

Podaci HZMO-a za ožujak ukazuju i na uobičajena sezonska kretanja koja karakterizira početak zapošljavanja predvođen potrebama u turističkoj predsezoni, a to potvrđuju i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Prema tim podacima, u ožujku se ukupan broj nezaposlenih osoba spustio na 224 tisuće, što je za gotovo 15 tisuća manje u odnosu na prethodni mjesec i predstavlja mjesečni pad od 6,2 posto.

"Zahvaljujući snažnom pozitivnom učinku u segmentu sezonskog zapošljavanja, prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima, u narednom razdoblju očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti", zaključuju analitičari RBA.

19. travanj 2024 13:17