Preporučeno
StoryEditor

IKEA otvara "pick up" punktove u Splitu, u Zagrebu novu "outlet" trgovinu

25. Listopad 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nakon uspješne realizacije e-commerca i zaprimljenih tri tisuće narudžbi putem interneta, u IKEA-i najavljuju kako će, u idućih 12 mjeseci, prvo u Splitu, a onda prema potrebi i drugim hrvatskim gradovima, otvoriti "pick up" punktove. Vodstvo tvrtke nije, dugoročno, isključilo mogućnost otvaranja još jednog prodajnog centra, poput ovog u Zagrebu, ali se, za sada, strategija širenja IKEA-e u Hrvatskoj svodi na narudžbe putem interneta, jedan na jedan planiranje kuhinje putem Skypa, plaćanje gotovinom prilikom preuzimanja robe i, dakako, pojeftinjenjem usluge dostave i putem spomenutih punktova.

- U drugoj godini rada ostvarili smo izvrsne prodajne rezultate i otvorili online kanal prodaje kako bismo hrvatskim kupcima bili još dostupniji. Nastavit ćemo razvijati i prilagođavati ponudu i uslugu na zadovoljstvo naših posjetitelja, a novost koja će ih zasigurno obradovati jest otvaranje pick-up pointa u Splitu kojega planiramo pokrenuti tijekom sljedećih 12 mjeseci, najavio je Stefan Vanoverbeke, direktor tvrtke IKEA Hrvatska te regionalni direktor IKEA South East Europe (SEE).

Predstavljajući poslovne rezultate, Vanoverbeke je istaknuo kako je ove poslovne godine ostvareno 567,7 milijuna kuna prometa (72,4 milijuna eura) što predstavlja rast od 5,8 % u odnosu na prvu poslovnu godinu, 2015. Robna kuća je ostvarila 535,7 milijuna kuna (68,3 milijuna eura), a IKEA FOOD (Restoran i Bistro, Cafe i Trgovina švedske hrane) 27.4 milijuna kuna (3,5 milijuna eura).

- To su impresivni rezultati, ako znamo da restoran postoji kako bi iskustvo kupovine u našoj trgovini bilo ugodno - komentirao je rezultate restorana u IKEA-i direktor tvrtke.

INFOGRAFIKA

Vanoverbeke je kazao i kako IKEA South East Europe ima ambiciozan plan širenja te do 2025. godine planira otvaranje 13 robnih kuća u regiji (Hrvatska, Srbija, Slovenija i Rumunjska). U Hrvatskoj je IKEA, zajedno sa sestrinskom tvrtkom IKEA Centres, pokrenula projekt Designer Outlet Croatia. Radi se o fashion outletu pokraj robne kuće IKEA Zagreb, čija će izgradnja početi tijekom 2017. godine, dok se otvorenje očekuje 2018. godine, a po završetku prve faze projekta očekuje se otvaranje više od 400 novih radnih mjesta.

Osim izvrsnih rezultata u prodaji hrane, u IKEA-i su zadovoljni i prodajom kuhinja, kojih je kupljeno ukupno 3300, a govoreći o logici poslovanja švedske tvrtke, osim dizajna, istaknuto je kako je čak 92 posto otpada koje su IKEA i njezini kupci proizveli, a riječ je oko 10 tona smeća - uspješno i reciklirali. Čak štoviše, izgradivši vlastitu mrežu za zbrinjavanje otpada u IKEA-i Hrvatska uspjeli su na otpadu samo ove godine zaraditi 174 tisuće kuna.

- Cijela IKEA-ina strategija bazira se na tome da se svi materijali u potpunosti iskoriste i recikliraju. Mi smo sami razvili svoju mrežu,  surađujemo s tri tvrtke, Unija nova, Hamburger recycling i Ecoflor, kaže voditelj odjsjeka za održivi razvoj u IKEA-i, Hrvoje Dragušica.

Tako IKEA Hrvatska doslovce, uz namještaj i hranu, prodaje i karton, papir, foliju, rano staklo, stiropor i ogledalo, a sve ostalo zbrinjavaju.

- Kada su u pitanju plastične boce, imamo ugovor sa Velprom koji ih od nas otkupljuje. Budući krećemo sa Sewedish Food Market-om, uskoro potpisujemo ugovor s Fondom za energetsku učinkovitost kako bismo organizirali samostalni otkup.

Shodno postulatu održivosti, u IKEA-i najavljuju i projekt MSL@H (Moore sustainable life at home), u slobodnom prijevodu - Održiv život kod kuće - gdje će kupcima biti omogućeno redizajniranje doma sukladno principima održivosti. Što IKEA nudi, od danas, osim u trgovini, Zagrepčani mogu doći pogledati u prodajnom salonu u Ilici, 42.

19. travanj 2024 22:37