Preporučeno
StoryEditor

Ina: Na dnevnom redu skupštine i izbor članova Nadzornog odbora

18. Studeni 2016.

Izvanredna glavna skupština Ine, koja će se održati 19. prosinca, treba izabrati i članove Nadzornog odbora kompanije, a tri hrvatska člana i nadalje bi ostali Dario Čehić, Luka Burilović i Damir Vanđelić, proizlazi iz dopune dnevnog reda skupštine koju je Ina objavila u petak na Zagrebačkoj burzi.

Ina je prije desetak dana objavila poziv za izvanrednu glavnu skupštinu kompanije, koju je Uprava sazvala za 19. prosinca, a tada je bilo najavljeno kako skupština treba donijeti odluku o izmjenama predmeta poslovanja te izmjenama Statuta.

Danas je objavljena dopuna dnevnog reda, koja predviđa da dioničari na skupštini, budući da članovima Nadzornog odbora mandat istječe s danom 18. prosinca, donesu odluku o izboru članova Nadzornog odbora na novi mandat od četiri godine.

Za tri hrvatska člana Nadzornog odbora predloženi su - Dario Čehić, Luka Burilović i Damir Vanđelić, koji su i trenutno hrvatski predstavnici u Nadzornom odboru Ine i u to su tijelo izabrani na skupštini održanoj u lipnju ove godine.

Njihov ponovni izbor u Nadzorni odbor jučer je predložila hrvatska Vlada, koja je također predložila da predsjednik Nadzornog odbora Ine i nadalje bude Damir Vanđelić.

Vlada je jučer kao predstavnika države za člana glavne skupštine Ine odredila ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića.

Prema pozivu za izvanrednu glavnu skupštinu, mađarski MOL je predložio da u Nadzorni odbor Ine budu imenovani Josef Molnar, Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horváth te Jozsef Simola i Laszlo Uzsoki. Prva trojica su i sada kao predstavnici MOL-a članovi Nadzornog odbora Ine, dok bi Simola i Uzsoki zamijenili dvojicu sadašnjih članova - Györgya Mosonyija te Oszkara Vilagija.

Inače, Nadzorni odbor (NO) Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.

Mađarski MOL u Ini ima 49,08 posto dionica, a Republike Hrvatske ima 44,84 posto dionica.

Prema još ranije objavljenom pozivu za izvanrednu glavnu skupštinu, dioničari će odlučivati i o izmjeni predmeta poslovanja Ine i to dodavanjem dviju djelatnosti - iznajmljivanje motornih vozila (automobila, putničkih, teretnih i drugih vozila) te istraživanje i razvoj iz područja geologije, kemije, biologije, geofizike, geodezije, rudarstva, nate i tehnoloških znanosti. Istodobno bi, pak, iz predmeta poslovanja bila izbačena djelatnost iznajmljivanje ostalih kopnenih prijevoznih sredstava.

18. travanj 2024 08:34