Preporučeno
StoryEditor

Include koji proizvodi ‘pametne‘ klupe prvi će prikupljati sredstva putem platforme Fuendbraum SEE

27. Veljača 2017.

Tehnološki startup Include mladog inovatora Ivana Mrvoša koji proizvodi "pametne" klupe, prva je kompanija koja će pokrenuti kampanju za prikupljanje sredstava putem crowdfunding platforme Fuendbraum SEE, a za razvoj poslovanja tim putem kani prikupiti do 400 tisuća eura.

Funderbeam South-East Europe (SEE) u rujnu 2016. osnovali su Zagrebačka burza i estonski Funderbeam Ventures, a predstavlja inovativnu platformu za prikupljanje kapitala i trgovanje udjelima pružanjem usluga investitorima i start up-ovima.

Evaluacija tvrtke Include trenutno iznosi 4 milijuna eura, a Funderbaum SEE kani prikupiti od 250 do 400 tisuća eura, ovisno od uspješnosti kampanije.

Kako je objasnila predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, cilj osnivanja Funderbem SEE-a je omogućiti mladim kompanijama u ranim fazama njihova rada pristup potrebnom kapitalu kroz skupno financiranje.

"Suvlasnici smo 20 posto platforme, a cilj nam je organizirati crowdfunding kampanje za područje Hrvatske i regije. Za nas je ovo također startup", kazala je Gažić.

>>>Mrvoš: Do kraja godine izvest ćemo pametne klupe u šest do osam država

Visokotehnološka pametna klupa solinske kompanije Include, po riječima njenog osnivača Ivana Mrvoša, energiju u potpunosti dobiva iz solarnih modula, omogućava žično i bežično punjenje uređaja, besplatan pristup internetu, kao i hlađenje sjedala u ljetnim danima.

"Kupci imaju pristup i našoj platformi putem koje imaju uvid u rad svojih klupa, lokaciju, alarme i očitanja sa senzora poput kvalitete zraka ili broja korisnika, a uskoro će se omogućiti i daljinska nadogradnja sustava", navodi Mrvoš.

Kada priča o počecima, Mrvoš ističe kako je posao pokrenuo prije tri godine iz vlastite sobe, a kompanija je u prvoj godini proizvela 25 klupa, dok danas zapošljava 15 mladih visokoobrazovanih djelatnika, izvozi na tri kontinenta, a u planu za 2017. je širenje na nova tržišta te prodaja gotovo 700 klupa.

"Platforma predstavlja korak dalje za kompaniju, jer smo se dosad financirali isključivo prodajom klupa. Prikupljenim sredstvima planiramo unaprijediti poslovanje, uložiti u prodaju i marketing, čime bismo mogli proširiti poslovanja na nova tržišta. Smatram da smo dosadašnjim rezultatima pokazali kako je proizvod prepoznat na tržištu te da imamo kvalitetan tim mladih ljudi koji su zajedničkim snagama sposobni od ove priče napraviti ozbiljan biznis. Drago mi je da je Zagrebačka burza upravo nama dala priliku da budemo prvi hrvatski startup na platformi i vjerujem da ćemo realizirati željena očekivanja", kazao je Mrvoš.

Ono što Funderbeam razlikuje od ostalih crowdfunding platformi jest to što mora imati vodećeg ulagatelja (lead investor), a u slučaju Includea to je Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a385, prostora za razvoj tehnološke scene u Hrvatskoj.

Ono što Funderbeam razlikuje od ostalih crowdfunding platformi jest to što mora imati vodećeg ulagatelja (lead investor), a u slučaju Includea to je Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a385, prostora za razvoj tehnološke scene u Hrvatskoj.

Jedan od osnivača Funderbeama Urmas Peiker kazao je kako je razlog partnerstva sa Zagrebačkom burzom u njenoj inovativnosti, kazavši kako je predvodnik razvoja tržišta kapitala u regiji te time idealan partner za razvoj Funderbeama.

"Prepoznali smo da sa Zagrebačkom burzom dijelimo iste ciljeve te da će nam biti vrijedan partner u postavljanju modela alternativnog financiranja za budućnost. U ovoj će fazi Funderbeam SEE biti usmjeren prema kompanijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u budućnosti planiramo proširiti poslovanje na širu regiju. No, od početka će pristup tržištu imati ulagatelji iz cijelog svijeta", kazao je Peiker.

19. travanj 2024 20:48