Preporučeno
StoryEditor

Indijska kompanija ACG Worldwide ulaže još 35 milijuna eura u ludbreški Lukaps

16. Svibanj 2016.

Indijska kompanija ACG Worldwide uložit će još 35 milijuna eura u svoju tvornicu kapsula za lijekove Lukaps u Ludbregu, najavljeno je u ponedjeljak u Banskim dvorima nakon sastanka predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića sa čelnim čovjekom te korporacije Ajitom Singhom.

ACG je u Hrvatskoj prisutan od 2007. godine, kada su, kako je kazao Singh, sasvim slučajno otkrili Hrvatsku, odnosno ludbrešku tvornicu Lukaps pred zatvaranjem. Novom investicijom, koja bi u potpunosti trebala biti dovršena za dvije godine, ACG gradi zgradu od 20-tak tisuća četvornih metara, povećava proizvodni kapacitet sa 7 na 10 milijardi kapsula za lijekove godišnje. Ujedno, planiraju broj zaposlenih u Lukapsu povećati sa 132, koliko ih je bilo 2007. kada su ušli u tu tvrtku, na 330 do kraja ove godine, a njihova je investicija izravno ulaganje u istraživanje i razvoj te novu tehnologiju, rekao je Orešković.

Posebice je istaknuo podatak da ludbreška tvornica 98 posto svoje proizvodnje izvozi, ponajprije u Rusiju i Europu, a uskoro se planira izlazak i na tursko tržište. To je jedna vrlo uspješna priča, to je dokaz da možemo konkurirati čak i za ovakve, visokotehnološke investicije, naglasio je premijer.

Singh je, pak, istaknuo da je ACG vrlo zadovoljan poslovanjem u Hrvatskoj te je ocijenio da Lukaps ima dobru budućnost, posebice jer i ovom investicijom privlači nove, mlade ljude, čak i izvan Hrvatske. Novinare je zanimalo da indijski investitor usporedi uvjete poslovanja u Hrvatskoj 2007. i danas, a Singh je odgovorio kako kompanija nije imala nikakvih problema u poslovanju te da su prepreke u poslovanju često "prenapuhane" u medijima. Pritom je istaknuo kako su u ludbreškoj tvornici svi zaposlenici iz Hrvatske, a da Indijci dolaze samo u svrhu edukacije.

No, Hrvatska treba biti oprezna u budućnosti, jer i druge zemlje žele privući ulagače, upozorio je Singh, dodavši kako njih primjerice Mađarska pokušava privući. Naveo je i primjer Irske i njezinih benefita koje nudi ulagačima te je poručio da Hrvatska treba proučiti potpore koje ulagačima nude konkurentske zemlje.

ACG Worldwide drugi je najveći svjetski proizvođač praznih kapsula za farmaceutsku industriju. Grupa se sastoji od 13 kompanija, koje uključuju podružnice u Kini, SAD-u, Indoneziji, Brazilu i Europi, a zapošljava približno 4.000 ljudi.

18. travanj 2024 20:08