Preporučeno
StoryEditor

Inovatorima 19 milijuna kuna bespovratne potpore

07. Rujan 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Od terapeutskog cjepiva za liječenje tumora do stroja za razvrstavanje ambalaže, to su inovacije hrvatskih stručnjaka, koje je sa 19 milijuna kuna bespovratnih sredstava podržala Svjetska banka, Ministarsvo poduzetništva i Ministarstvo znanosti, predstavljeno je danas u inkubacijskom BIO Centru HAMAG BICRO-a u zagrebačkom kampusu Borongaj.

Hrvoje Šimić, doktor je medicine zaposlen na Medicinskom fakultetu u Rijeci. U suradnji sa svojim timom radi na jednoj vrsti GMB terapeutskog pripravka, razvojnog cjepiva kojemu je cilj eliminirati proteine tumora i proteine virusa, a koji se pojavljuju, jednom kada je čovjeku dijagnosticiran najmaligniji oblik tumora, glioblastom multiforme - tumor mozga. Za istraživanje ove vrste potrebna su znatna financijska sredstva, pa se za prvu fazu, onu proizvodnje virusa, a nakon toga i testiranja na miševima, odlučio prijaviti na 6. PoC-ov Program, program koji sufinancira Svjetska banka, u omjeru od 65 do 90 posto, a kanalizira se kroz HAMAG BICRO.

- Riječ je o novom pristupu liječenja tumora. Naime, glioblastom jedan je od najsmrtonosnijih tumora, nakon čije dijagnoze pacijentima preostaje tek 16 mjeseci života. Vrlo se teško liječi, što zbog pozicije u mozgu gdje se pojavljuje, što zbog činjenice da je to tumor vrlo agresivne biologije. Mi nastojimo razviti terapeutsko cjepivo koje cilja na proteine tumora i proteine virusa. Da pojasnim, ovim cjepivom želimo stvoriti imunološki odgovor na tumor, jer ga, primjerice, prati i jedna vrsta herpesa, koja otežava liječenje, zračenje i slično, nastojao je na što jednostavniji način pojasniti liječnik Šimić.

[caption id="attachment_238312" align="alignnone" width="810"]DOBITNICI POTPORA Dobitnici potpora[/caption]

On je samo jedan od ukupno 62 inovatora kojima su odobrena sredstva za njihove projekte. Osim 19 milijuna kuna europskog novca, ti su poduzetnici, pojedinci i institucije spremni uložiti i dodatnih 8 milijuna kuna vlastitih sredstava. Koliko su njihove inovacije komercijalne saznat će kada prođu PoC, u inkubacijskom BIO Centru.

- Nije točno da inovacije nisu u fokusu naših projekata. Od 2010. kroz PoC ukupno su ugovorena 222 inovativna projekta koje je HAMAG-BICRO sufinancirao s 54,4 milijuna kuna. Cilj svih tih projekata je komercijalizacija i internacionalizacija, kroz ovaj inkubator, rekao je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec.

Inače, PoC je samo jedan od ukupno četiri velika programa Svjetske banke, za što je, kako je rekao njezin predstavnik i stručnjak za privatni sektor Todor Milchevski, osiguran budžet u iznosu od četiri milijuna dolara.

- Inovativni potencijal je ključan želite li biti uspješni. Nadam se da će PoC program hrvatska Vlada nastaviti provoditi i jednom kada ga Svjetska banka prestane financirati, rekao je Milchevski.

Ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, u tom je kontekstu, naglasio važnost konzistencije u provođenju ovakvih projekata.

- HAMAG je poduzetnički servis koji mora biti dostupan svakom poduzetniku i na županijskim, lokalnim razinama. Isto vrijedi i za HBOR, kao i za komorski sustav. U Hrvatskoj od poduzetnika živi i radi četiri tisuće profesionalaca koji im moraju biti na usluzi. Ti ljudski kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni. Maras je te promjene počeo uvoditi prije mene, a ja ih nastojim još poboljšati, poručio je Horvat.

 

20. travanj 2024 13:33