Preporučeno
StoryEditor

Isprave iz državnih matica građani više neće morati pribavljati sami

14. Travanj 2017.

U sklopu projekta ‘Država bez papira‘ Vlada je obvezala sva javnopravna tijela da u postupcima koji građani pred njima vode po službenoj dužnosti pribavljaju podatke iz državnih matica.

Riječ je o maticama rođenih, vjenčanih, umrlih, registar životnog partnerstva te evidencije državljanstva, doznaje se u Ministarstvu uprave. Dodaju kako za građane to znači oslobađanje od nepotrebnog pribavljanja dokumenata o kojima država vodi službenu evidenciju.

Uvođenjem web aplikacije ‘Uvid u osobna stanja građana‘ Ministarstvo uprave stvorilo je prvi preduvjet za izgradnju ‘države bez papira‘.

Uvođenjem web aplikacije ‘Uvid u osobna stanja građana‘ Ministarstvo uprave stvorilo je prvi preduvjet za izgradnju ‘države bez papira‘. Taj projekt započinje u uredima državne uprave u županijama, kojima će od 01. svibnja 2017. godine biti omogućen pristup web aplikaciji ‘Uvid u osobna stanja građana. Ostala javnopravna tijela obvezna su web aplikaciji pristupiti najkasnije do 01. listopada 2017..

Povezivanjem tijela državne uprave digitaliziraju se i pojednostavljuju procesi te ubrzava rad javne uprave sa svrhom jednostavnosti i dostupnosti građanima, ističu u ministarstvu.

20. travanj 2024 09:20