Preporučeno
StoryEditor

Ispunite anketu: Koliko ste upućeni u novi porez na kapitalnu dobit?

13. Siječanj 2017.

Do kraja veljače treba prijaviti novi porez na kapitalnu dobit. Porez sad prvi put plaćamo i prijavljujemo za kapitalne dobitke iz 2016. Obveznicima neugodno, ali zvuči jednostavno. Ipak, sve je osim jednostavno. Čak i ova banalna odredba o roku prijave izmjenjena je u zadnji tren, pa ovih dana brokeraji i investicijski fondovi šalju svojim korisnicima dopise s krivim rokom – 31. siječnjem ove godine, umjesto koncem veljače. Naime, država je u zadnji tren odlučila odgoditi rok za mjesec dana (NN broj 1., 2017.), kad su brokeraji i fondovi već otisnuli i odaslali dopise svojim ulagačima.

No, to je samo jedan u nizu problema koje donosi novi porez. Procedura prijave je maksimalno zakomplicirana, pa svatko tko je u 2016. ostvario kapitalni dobitak od ulaganja u dionice, udjele u fondovima, portfelje, obveznice..., na hrvatskom i/ili inozemnom tržištu, mora ispuniti hrpu podataka i kreirati dva do četiri dokumenta, ovisno o vrsti ulaganja, među kojima i notorni JOPPD obrazac... Porez moraju platiti oni koji su ostvarili neto kapitalnu dobit za financijske instrumente koji su kupljeni nakon početka 2016. (i prodani unutar tri godine).

Procjena je kako će više od 100.000 građana biti obveznici novog poreza na kapitalnu dobit, a najveći dio njih nije ni svjestan svoje obveze.

Procjena je kako će više od 100.000 građana biti obveznici novog poreza na kapitalnu dobit, a najveći dio njih nije ni svjestan svoje obveze. I to je temeljni problem – građani su mahom neobaviješteni, a država nije provela iole vidljivu kampanju da ljude podsjeti. Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) u 2016. bilo je aktivno oko 21.000 dioničara koji su trgovali dionicama, a predstavnici fondovske industrije zaključili su kako je trgovinom udjelima u fondovima oko 80.000 ljudi ušlo u obvezu prijave i plaćanja novog poreza. Najvećim se dijelom, prema procjenama i bitno iznad 90 posto, radi o malim dioničarima i malim trgovcima kapitalom, što znači da su i država i porezna uprava trebali uložiti znatno veći trud da se pojednostave obračun i prijava ove vrste poreza na dohodak.

Nadalje, nepoznat je broj koliko je građana trgovalo na stranim tržištima, preko inozemnih posrednika. Ove transakcije s inozemstvom nije više baš mudro skrivati u budućnosti jer države sve više razmjenjuju financijske podatke, naročito unutar EU. Dodatno tomu, država uvodi jači nadzor osobnih računa.

Na linku niže možete ispuniti informativnu anketu o porezu na kapitalnu dobit i tako provjeriti svoju upućenost u novu obvezu, ali i doznati neke korisne detalje:

https://obrasci.typeform.com/to/Dx1qmM?refid=X0179102847510287

17. travanj 2024 21:11