Preporučeno
StoryEditor

Ivan Rimac: Brzina sastavljanja Vlade ovisi o Petrovu, odlaskom Milanovića SDP će se revitalizirati

12. Rujan 2016.

- SDP izbornu kampanju nije shvatio ozbiljno, ušao je u nju sa starim programom, sa starim kandidatima, nije poduzeo ništa novo čime bi pridobio glasače. Padu popularnosti SDP-a kumovalo je i to što je Milanović očistio stranku od neistomišljenika, to se pogotovo osjetilo u VIII. izbornoj jedinici gdje je dio glasača prešao IDS-u, a okoristio se i HDZ koji je u kampanju krenuo iz vrlo loše pozicije i za vrijeme kampanje ostvarivao sve bolje rezultate, komentirao je vruću temu izbora politolog i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivan Rimac.

HDZ relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora sa 61 osvojenim mandatom. Narodna koalicija ima 54

- Nisam očekivao ovaj rezultat. Iako, bilo je naznaka da ankete neće točno pogoditi ishod jer su se provodile usred ljeta kad je nemoguće doći do svih građana. Moglo se očekivati da će biti veći doseg onih koji su kod kuće pri telefonima, a ne onih koji su zaposleni ili na godišnjem.

Živi zid - najveće iznenađenje

Za profesora Rimca najveće iznenađenje ovih izbora jest Živi zid, a njihov uspjeh tumači MOST-ovim priklanjanjem radikalno desnoj političkoj opciji.

- Očekivalo se da će se lijevi birači neskloni SDP-u opečeni lošim ishodom glasanja za MOST vratiti SDP-u. Međutim, dio tih glasova se prelio u Živi zid i tako je ta stranka uspjela prijeći izborni prag u gotovo svim jedinicama. Ima i negativnih iznenađenja, osobito podbačaj SDP-a i Narodne koalicije u VI. i VII. izbornoj jedinici, kaže Rimac.

Velika koalicija, budući čelnik SDP-a, odlazak Branimira Glavaša?

Izjavu predsjednika SDP-a da stoje na raspolaganju i mogućnost "velike koalicije" Rimac smatra pokušajem Zorana Milanovića da se održi na političkoj sceni.

- Milanović je tu koaliciju ponudio vrlo oprezno, nije ju htio ponuditi iz pozicije gubitnika, već nekoga tko ima dosta mandata. No, za tu koaliciju nema gotovo nikakve šanse. Morali bi napraviti cijeli niz kompromisa u kojima bi Plenković izgubio povjerenje svoje stranke i svojih glasača.

Nakon ovih izbora nastupit će nove promjene na političkoj sceni. Prije izbora za dobrobit stranke odstupio je Tomislav Karamarko, a sada je na red došao Zoran Milanović.

- Izgubit ćemo političara koji je dugo na političkoj sceni. Odlaskom Milanovića SDP će se revitalizirati, a sinoć je ispod žita prošla izjava Branimira Glavaša da ne vidi više smisao participiranja u politici. Tko će zauzeti mjesto predsjednika SDP-a teško je reći, Zlatko Komadina nakon gubitka u prošlom glasačkom istupu nema previše šanse, Tonino Picula nije pokazao dovoljno odlučnosti na prošlim izborima za predsjednika. Sada će biti izvjesna panika u SDP, ocijenio je Rimac.

Sastavljanje nove Vlade - oči uperene u MOST

- Brzina sastavljanja nove Vlade ovisi o karakteru i ponašanju Bože Petrova. SDP ima vrlo male šanse da ostvari saborsku većinu. To bi bilo moguće jedino da ih neočekivano i bezrazložno prigrli MOST, kaže naš sugovornik. HDZ je jedini u poziciji da sastavlja većinu, a s MOST-om će to biti vrlo komforno, ako se može razgovarati s Petrovom. Tada bi ostalo samo nekoliko mandata da se uspostavi većina s obzirom da ima još kandidata koji bi htjeli ući u tu koalicija. Bez MOST-a, koalicija HDZ-a s ostalima također je moguća, ali vrlo malo vjerojatna jer bi morali napraviti dogovore s manjinskim zastupnicima, strankom Milana Bandića, HDSSB-om i Živim zidom. U tom slučaju, ostale stranke imale bi veliki ucjenjivački potencijal, a to HDZ-u nije u interesu. komentirao je profesor Rimac najizglednije kombinacije za sastavljanje Vlade.

Hoće li dogovor biti postignut unutar 30 dana ovisi o tome mogu li se HDZ i MOST naći na realnoj platformi i ne ponoviti način pregovaranja s prošlih izbora. Ako se on pak ponovi, onda je u problemu ne samo HDZ, nego i cijela Hrvatska. Dogodi li se to, imat ćemo potpunu blokadu života. Takav scenarij naišao bi na reakciju glasača jer bi treći izbori bili isključivo zasluga MOST-a i ta stranka više ne bi mogla ponoviti uspjeh, zaključio je Ivan Rimac.

18. travanj 2024 16:20